Rita van der Laan

Rita van der Laan

Docent Tekenen en Schilderen

"Al vanaf mijn 2e jaar is mijn passie tekenen en schilderen! Daarom ben ik diverse kunstopleidingen (tekenen, schilderen, textiele werkvormen en mode) gaan volgen, zowel aan de lerarenopleiding als aan de kunstacademie. Sinds 1987 werk ik als beeldend kunstenaar in ’s-Hertogenbosch. Ook heb ik cursussen betreffende creatieve- en essentie coaching gevolgd en houd ik me tevens bezig met het restaureren van schilderijen.

Ik schilder spontaan en intuïtief. Ik heb een grote affiniteit met kleur en maak ook regelmatig gebruik van gemengde-en druktechnieken. Inspiratie doe ik op tijdens buitenlandse reizen, waar ik gegrepen word door bepaalde sferen. Ook bloemen, water en beweging (al dan niet in combinatie) zijn bronnen van inspiratie voor mij. Behalve vrij werk, maak ik ook schilderijen in opdracht, die variëren van stukken in navolging van de Haagse school tot impressionistische landschappen of volledig abstracte doeken. Sinds 1991 exposeer ik regelmatig in binnen- en buitenland. Veel van mijn werk is in het bezit van bedrijven en particulieren in verscheidene landen.

Binnen mijn cursussen werk ik met thema’s zodat de deelnemers, met mijn hulp, hun eigen weg kunnen uitstippelen. Een goede en respectvolle sfeer vind ik erg belangrijk!

WWW.ATELIERRITAVANDERLAAN.COM

Sophie de Ruijter

Sophie de Ruijter

CHV Academy coördinator en docent

"Hé Sophie de Fluiter! Zo word ik vaak aangesproken. En ondanks dat het niet mijn echte achternaam is klopt deze betiteling wel degelijk. De dwarsfluit, dat prachtige zilveren instrument wat zo lekker glinstert in de zon, heeft namelijk de aanzet gegeven voor mijn werk binnen kunst en cultuur. Fluitend door het leven, letterlijk en figuurlijk. 

Het is fijn om mijzelf artistiek en educatief te verdiepen. Ik geloof in een leven lang leren. Zo heb ik in 2021 mijn Master of Education in Arts behaald. Dit geeft veel voldoening en zorgt er ook voor dat ik nog meer inspiratie opdoe voor mijn werkzaamheden binnen mijn eigen bedrijf en daarbuiten. Als kunstdocent geef ik dan ook graag mee dat overal kunst in zit. Dat je mag onderzoeken, verwonderen, spelen en dromen. Het is dan ook een feestje dat ik voor CHV Academy (primair onderwijs) elke week samen met de kinderen op ontdekkingstocht mag! Daarnaast kom je mij ook tegen op de Noordkade. Daar draag ik zorg voor de Talentenklas Muziek, Muziektheorie en CHV Academy in het Voortgezet Onderwijs. Heel divers en dat vind ik nu juist zo leuk. Geen dag is hetzelfde, maar in elke dag zit kunst."

Ad Sanders

Ad Sanders

Slagwerk docent

"Ik ben afgestudeerd op het Rotterdams conservatorium lichte muziek. In het begin gaf ik les op alle slagwerkinstrumenten, maar naar verloop van tijd heb ik me beperkt en gespecialiseerd in het drumstel. Zelf heb ik veel speelervaring in verschillende stijlen: jazz, pop, Latin, dance, rock enz. Ik heb in mijn carrière vele Nederlandse en buitenlandse artiesten mogen begeleiden.

Het drumstel is een mooi instrument voorzowel jongens als meisjes. Inmiddels geef ik al ruim 30 jaar les en mag mezelf een ervaren docent noemen. Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die de leerling zelf in zich heeft. Mijn motto is dan ook “begeleid lesgeven”, en vooral niet opdringen. Dit laatste is zeker belangrijk bij jongens en meisjes met ASS (Autistisch Spectrum Stoornis). Drummen stimuleert het combineren van de verschillende hersenfuncties. Ik heb dan ook ruime ervaring in het begeleiden van deze doelgroep. Is je interesse gewekt en wil je graag eens kijken of het drummen iets voor je is, neem dan even contact op en kom eens langs in mijn leslokaal: de drumbunker in 't Spectrum in Schijndel. 

 

Sandra Klaassen

Sandra Klaassen

Docent Illustratie & Tekenen

Sandra Klaassen is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving (´s-Hertogenbosch) waar zij Grafiek en Visuele Communicatie studeerde. Sindsdien heeft Sandra zich toegelegd op het illustreren van kinderboeken. Inmiddels is zij een veel gepubliceerde illustrator en ontving verschillende keren de 'Pluim van de Maand'. Woorden omzetten naar beeld vindt Sandra de grootste uitdaging van het illustreren. 'Tussen de regels door lezen' en datgene weten te verbeelden wat de essentie is voor een tekening is maakt het illustreren zo boeiend. Meer nog dan in gezichtsuitdrukkingen, maar in de houdingen van haar personages weet zij subtiele emoties weer te geven. Sfeer en gevoeligheid kenmerkt Sandra's werk.

Haar werk werd geëxposeerd op o.a. de International Bologna Book Fair (Italie), De Kunsthal (Rotterdam), Taigh Chearsabhagh(Schotland) en op diverse andere exposities in binnen- en buitenland. Sandra's voorliefde voor stilte werd versterkt tijdens haar jarenlange verblijf op een Schots eiland en is van grote invloed geweest op haar werk. Geinspireerd door het eilandleven maakte zij diverse prentenboeken. Haar illustratie werk leidde tot verschillende gastdocentschappen, cursussen en workshops.

Naast het illustreren is het tekenen van flora en fauna ook altijd een passie gebleven van Sandra. Zij volgde de 3 jaar durende opleiding 'Diploma Course Botanical Illustration' in Edinburgh waar haar diploma toegekend werd met 'distinction' en de 'top Student Prize'.

WWW.SANDRAKLAASSEN.NET

Jop Schellekens

Jop Schellekens

Slagwerk docent

Al op jonge leeftijd is Jop zijn slagwerk carrière begonnen bij harmonie O.B.K. in Erp waar hij les kreeg van zijn vader Henk Schellekens. Al snel was duidelijk dat Jop zich verder wilde verdiepen op het gebied van slagwerk en ging daarvoor studeren aan het conservatorium in Tilburg. Aan dit conservatorium heeft hij zijn Bachelor en Master of Music behaald. Omdat Jop graag anderen wilde inspireren met zijn passie voor muziek is hij na deze studies de opleiding Docent Muziek gestart.

"Wat slagwerk zo leuk maakt is de diversiteit. Je kunt drumstel spelen in een band of ritmes spelen op conga’s en bongo’s. Maar ook melodieën spelen op de marimba en xylofoon. Bij de slagwerkgroep voegen we al deze verschillende instrumenten samen tot één geheel."

Op dit moment is Jop als slagwerker en componist werkzaam bij het ensemble ESCALA. Dit ensemble focust zich op slagwerk en live elektronica. Daarnaast speelt Jop theater voorstellingen met Theatre Hotel Courage. Ook speelde Jop als freelance slagwerker bij o.a. Slagwerk Den Haag en André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Verder is Jop werkzaam als docent en dirigent. Zo geeft hij individuele slagwerklessen, dirigeert verschillende slagwerkgroepen en geeft muziekles in het primair en voortgezet onderwijs.

Peter Schütz

Peter Schütz

Piano docent

Plezier maken en goed kijken naar de individuele leerling. Dat is in het kort de filosofie van pianodocent Peter Schütz. Hij geeft al sinds 2008 les aan kinderen en jongeren en weet als geen ander dat je het beste leert als je het op jouw eigen manier kunt doen.

Net zoals zijn lessen divers zijn, houdt Peter als muzikant zelf ook van afwisseling. Tijdens zijn studie aan het conservatorium vermaakte hij bezoekers in de Efteling als accordeonist, hij maakte elektronische muziek in de band This is LOVSKI en stond in grote zalen en op festivals als Paradiso, Lowlands, De Zwarte Cross en Paaspop. “Eén ding heb ik wel geleerd: je leert het snelste als iets aansluit bij jouw interesses en die kunnen in de loop van de tijd ook veranderen.

Piano leren spelen is niet het makkelijkste ter wereld, je moet veel oefenen. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik mijn lesstof aanpas aan de leerling die ik voor mij heb. Wil je noten leren spelen? Te gek, dan gaan we daar beginnen. Is dat niks voor jou en wil je liever één of twee stukken gewoon heel goed leren spelen, ook mooi! Iedereen is anders en dat is leuk om te zien. Als de motivatie en de eigen ideeën er zijn, dan wordt ik ook enthousiast en doe ik er alles aan om je te helpen je doel te bereiken.”

Peter is dus geen standaard, traditionele pianoleraar. “Ik bied in lessen aan om een filmpje te maken, zodat leerlingen mij thuis na kunnen spelen. Er is bij mij ruimte voor alle muziekstijlen en natuurlijk af en toe een geintje. Veel van mijn leerlingen blijven wel meer dan zeven jaar bij mij spelen, dan bouw je ook een fijne band op. En als ik die vooruitgang meemaak en zie hoe ze met plezier stukken spelen voor zichzelf of publiek, dan ben ik natuurlijk supertrots.”

 

 

Kim van der Spek

Kim van der Spek

CHV Academy docent

"In mijn werk laat ik kinderen plezier in leren ervaren, succeservaringen opdoen en zelfvertrouwen ontwikkelen. Positieve communicatie vind ik erg belangrijk. Ik ga uit van de mogelijkheden en kansen van leerlingen. Ik verdiep me in hun leefwereld om onderwijs op maat aan te bieden. Ik vind het fijn om wensen van kinderen te verwerken in lessen, workshops en projecten. Zo wordt de intrinsieke motivatie versterkt.

In 2005 ben ik afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten als docent dans met als specialisatie jazzdans en internationale dans. Daarna volgde ik workshops in New York, Amsterdam en Tilburg. In 2011 heb ik de post-hbo cursus ‘partners in community arts’ en de ‘Fundamental, Basic en Intermediate Pilates Mat Module’ opleiding afgerond. In 2015 heb ik mijn bedrijf Dansplaneet opgericht. Vanuit Dansplaneet voer ik Kunsteducatieprojecten uit voor opdrachtgevers als Musical'sCool!, Het Pieck, Phoenix Cultuur, Kunstkwartier, Kindcentrum Christoffel, CultuurSpoor Best, Vis In Het Water Theater en De Stilte.

Voor de CHV Academy geef ik wekelijks kunstlessen op een basisschool. Hier geef ik mijn collega’s ook dansbijscholing op maat, een-op-een en in een groep. Ook coachen we studenten van Pabo Veghel bij het lesgeven van kunstvakken. Andersom word ik bij CHV Academy bijgeschoold in andere kunstdisciplines. Daarnaast wordt ik gecoacht om procesgerichte didactiek effectief in te zetten.

Met ruim 15 jaar ervaring als docent dans, begeleider en coach in de kinderopvang, (speciaal) onderwijs, kunst- en zorginstellingen kan ik mijzelf met recht expert noemen in het maken van cursussen, workshops en (community art) projecten op maat.

www.dansplaneet.nl

Sraar Luyten

Sraar Luyten

Docent Makerswerkplaats

Sraar is de nieuwe docent van de Makerswerkplaats. "Het belangrijkste wat ik wil overdragen aan de kinderen zijn vaardigheden met materialen en gereedschap, door het maken van diverse werkstukken. Daarbij staat het proces van ontdekken en maken centraal. De werkstukken kunnen bestaan uit hout, metaal, glas, spiegels of klei en kunnen objecten, schilderijen, foto’s of stopmotion-filmpjes zijn. Liefst milieuvriendelijk, bijvoorbeeld door in plaats van batterijen gebruik te maken van oude USB-kabeltjes.

Met mijn technische achtergrond en opleiding als kunstdocent heb ik een brede basis om de kinderen hierin te begeleiden. Naast parttime docent in het basisonderwijs en bij evenementen ben ik actief als zelfstandig kunstenaar. Vooral licht met al zijn expressieve eigenschappen inspireert mij bij mijn ideeën en uitwerking tot een kunstobject, zoals 3D-belevingskunstwerken maar ook tekeningen en schilderijen."

Timo van Doren

Timo van Doren

Docent Tekenatelier (jongeren)
Dorian Verkuijlen

Dorian Verkuijlen

Coördinator Cultuurkade

"Vraag kinderen wat ze hebben gezien en je krijgt allemaal verschillende antwoorden. Interessant, want zo’n antwoord zegt iets over dat kind. Want wie naar kunst kijkt, kijkt naar zichzelf. Voor mij gaat cultuureducatie dan ook over persoonsvorming. Het is een medium om te leren over jezelf én te leren over de ander, als je er samen over in gesprek gaat. Je verruimt je perspectief, leert je in een ander verplaatsen. Het is de ervaring die maakt dat iets van jezelf is.

Daar wil ik voor alle leerlingen in Meierijstad een bijdrage aan leveren. Die ervaringen grootschalig organiseren vind ik het allerleukste om te doen. Dat zijn bijvoorbeeld voorstellingen en projecten in de vorm van een kunstmenu voor álle leerlingen van groep 1 t/m 8. Of een educatieproject zoals Operatie Market Garden: samen met heel veel partners beginnend met een gezamenlijke wens, uit laten monden in onvergetelijke ervaringen die raken.

Als intermediair te mogen bewegen, verbinden en coördineren tussen onderwijs en cultuur is voor mij de mooiste baan die er is!"

Judith de Vrees

Judith de Vrees

CHV Academy docent

"Ik kom uit het mooie Beek en Donk, waar nu nog woon samen met mijn man en twee prachtige zoons. Muziek is de rode draad door mijn leven. Van mijn hobby heb ik mijn werk gemaakt en ik probeer zoveel mogelijk (jonge) kinderen te enthousiasmeren voor muziek. Een prachtig beroep waarbij je niet alleen kinderen, maar ieder persoon beroerd! Het geeft energie, emotie en maakt kinderen dat ze in zichzelf gaan geloven. Ik probeer in mijn lessen iedereen een kans te geven om op zijn eigen manier om te gaan met muziek."

Marcel van Vught

Marcel van Vught

Begeleider Sambagroep Felicidades

Marcel van Vught is zijn carrière al op jonge leeftijd begonnen. Als kleine jongen zat hij thuis al vaak te drummen. Hij is begonnen bij de drumband in zijn woonplaats St. Michielsgestel, daarna is hij zijn horizon gaan verbreden bij verschillende bands in diverse stijlen; pop, jazz, rock, wat er maar voorhanden was. Toen hij na de Havo naar het Brabants Conservatorium in Tilburg mocht heeft hij meteen twee richtingen gecombineerd omdat hij niet kon kiezen; zowel Slagwerk Klassiek als Slagwerk Geïmproviseerd. Hij kan nog steeds niet kiezen en dat is te zien aan het grote aanbod aan workshops dat hij te bieden heeft. Natuurlijk allemaal van topkwaliteit, en ook open voor eigen inbreng, want muziek maak je samen.

Naast het geven van workshops is Marcel bezig met het leiden van verschillende percussiegroepen van een aantal muziekverenigingen. Verder geeft hij percussielessen in onder meer Hilvarenbeek en Oirschot. En alsof dat nog niet genoeg is speelt hij ook nog in verschillende bands en gelegenheidsgroepen. Marcel is van alle markten thuis want voor zowel jazz, blues als rock of pop draait hij zijn hand niet om. Ook heeft Marcel door de jaren heen met verschillende bekende artiesten gespeeld.

Willem van Lieshout

Willem van Lieshout

Wim Roefs

Wim Roefs

Docent Fotografie

Wim Roefs is professioneel fotograaf, werkt in opdracht maar maakt ook vrij werk. Wim is zeer ervaren in zijn vakgebied en krijgt als professionele fotograaf veel uiteenlopende opdrachten. Daarbij staat het fotograferen van mensen centraal. Wim noemt zichzelf dan ook niet voor niets 'mensenfotograaf'. ''Uiteindelijk draait het niet om de techniek in de uiteindelijke foto, het draait erom of de foto bij de kijker blijft hangen. De implact, de kracht van het beeld. Dat opnamen, techniek, gebruik van licht en visie hierbij een grote rol spelen is wel duidelijk."

www.fotografiewimroefs.nl​

Yvonne den Dekker

Yvonne den Dekker

Dans docent, Muziek docent

"Als 5-jarige door een sleutelgat op school kijkende zag ik dat daar balletles gegeven werd. Eenmaal thuis zei ik: “Dit wil ik ook”. Hoewel ik koos voor de richting om docent te worden, ben ik daarnaast eigenlijk ook steeds uitvoerend bezig geweest. Naast cabaretgroep “Neutje”, speciaal voor ouderen, heb ik aan de wieg gestaan vanaf de opening van het voormalige Casino in Den Bosch, gevolgd door alle producties van Stichting Den Bosch 800. Ik heb 20 jaar deel uitgemaakt van Dansgroep D3 met voorstellingen voor het basisonderwijs en heb hiermee het hele land afgereisd. Na mijn studie Schoolmuziek aan het Conservatorium afgerond zijn mijn werkzaamheden zeer divers geweest. Ik blijf het geweldig vinden om dansers de kans te geven om zichzelf van brave – mooie – dansers naar echt zelfdenkende theatrale dansers te ontwikkelen. Mijn Muziekactiviteiten bestaan op dit moment uit projectmatig fagot spelen in orkesten, muziektheorie geven voor de Hafa examens en bewegingsregie verzorgen bij a capella koren. Met als bijzonder resultaat een avondvullend programma met Dubbel Zes, bestaande uit 12 mannen met bijzondere kwaliteiten! Bijzonder om na zeven jaar weer met Theabelle te mogen werken. Mijn specialisme binnen Phoenix Cultuur is minidans, dansmix, klassiek- en moderne dans."

DANSGROEPD3@HETNET.NL

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag