Eleanor de Groot-Reichgeld
Eleanor is opgegroeid in een muzikaal gezin, met een muziekpraktijk aan huis waar haar moeder pianoles gaf en zelf ook speelde. Op 8-jarige leeftijd begon Eleanor aan AMV-lessen (Algemene Muzikale Vorming) en blokfluit. Daarnaast deed zij ook aan klassiek ballet. Na de middelbare school ging zij aanvankelijk naar de dansacademie.
Na 2 jaar aan de dansacademie te hebben gestudeerd stapte Eleanor over naar het Conservatorium (muziekvakopleiding) om definitief muziek te gaan studeren in plaats van dans. Eerst besloot ze om in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium te studeren. Daar kwam zij voor hoofdvak blokfluit terecht bij Michael Barker. Later rondde zij deze hoofdvakstudie af in Tilburg aan het Brabants Conservatorium (tegenwoordig: Fontys Fontys Hogeschool voor de Kunsten) bij Pieter van Veen. Na haar studie heeft zij in Engeland ook een AMV-cursus gevolgd, in Nederland vergelijkbaar met de Gehrels muziekopleiding, gevolgd door een stage op de Primary School in London. Daarna heeft Eleanor ook nog talloze andere muziekcursussen en masterclasses gevolgd in oude muziek en kamermuziek o.a.in Engeland en België op Blokfluit en Altviool.
Momenteel speelt Eleanor mee als altvioliste in het BBC Consort (Brabants Baroque Consort), bij de Tilburgse Bach Stichting en adhoc bij het Brabants Haydn Orkest. Ook werkt Eleanor als blokfluitdocente bij onder andere Phoenix Cultuur.

Christa de Haan
Vanaf hele jonge leeftijd heeft de klarinet een magische aantrekkingskracht op Christa. Ze was 10 jaar oud en eindelijk mocht ze dit mooie instrument leren bespelen. Opgegroeid in de wereld van het harmonieorkest, studeerde ze aan het prins Claus conservatorium te Groningen. In 1995 rondde zij haar studie succesvol af. Vervolgens studeerde zij nog aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en specialisatie kamermuziek bij de Belgische klarinettist Eddy Vanoosthuyse. Al sinds haar studie geeft Christa met veel passie en enthousiasme les aan mensen van jong tot oud. Daarnaast is ze in 2015 haar eigen muziekpraktijk gestart onder de naam "Flora Musica", waar ze naast lesgeven ook een klarinetensemble dirigeert en lezingen klassieke muziek luisteren geeft. Ook pakt zij, nu haar eigen kinderen wat ouder zijn, haar uitvoerende activiteiten weer op met o.a. Duo de Haan & van Meurs, en Trio En-Semble.

Harry van Ekert
In Schoonhoven heb ik mijn meesterteken behaald in zowel goud- als zilversmeden. Deze vaardigheden ben ik toe gaan passen in het maken van dwarsfluiten uit goud, zilver en platina. Later ben ik ook een fluit gaan ontwikkelen uit Mokumé Gane (Patent); een laminaat uit verschillende metalen. Deze instrumenten worden wereldwijd gespeeld in grote orkesten en één heeft zelfs het museum in Pforzheim gehaald.
In 2014 wilde ik terug naar sieraden en ben toen begonnen les te geven aan kunstacademies.
Ik vind het mooi om ambachtelijke vaardigheden te combineren met vormgeven en ontwerpen. Het begeleiden te werken met diverse metalen en materialen en deze tot een prachtig sieraad te laten groeien is geweldig. De creativiteit van de aankomende edelsmid te prikkelen en stimuleren vind ik leuk en het is mooi om te zien hoeveel kunstzinnigheid er in iedereen steeds al aanwezig is.
Naast mijn activiteiten in Gemert en Weert draag ik ook bij Phoenix in Veghel graag mijn kennis en passie over aan toekomstige edelsmeden!

Heidi Verstraten
In 1999 Is Heidi Verstraten afgestudeerd als goudsmid in Schoonhoven en in 2006 heeft ze de kunstacademie in Maastricht afgerond in de richting Sieraadvormgeving.
Als zelfstandig sieraadvormgeefster heeft ze haar werk op diverse plekken geëxposeerd, o.a. in Zutphen, Kampen en Roermond. Meestal werkt ze in particuliere opdracht, aan een uniek sieraad speciaal voor de opdrachtgever, vanuit haar eigen atelier. In haar sieraden is ze altijd op zoek naar de essentie van het onderwerp. Dit is een duidelijke leidraad voor haar ontwerp. In haar vrije werk is ze op zoek naar de intieme ruimte in het sieraad, een ruimte waarin je de meest waardevolle herinneringen met je meedraagt.
Graag deelt ze haar enthousiasme voor het ambacht en het vak met de cursisten. En hopelijk kan zij jou ook enthousiast maken en je jezelf laten verrassen.

Chantal van der Heijden-Wilbrink
Sinds 2009 werk ik met veel plezier in de kunstensector, een sector waar ik mijn hart aan heb verloren. Aanvankelijk werkte ik bij een andere organistie in een ondersteunende HR-functie en sinds 2015 ben ik werkzaam bij Phoenix bij de cursistenadministratie. Door de groei van onze organisatie en cursisten richt ik me daar nu volledig op.
Mijn collega’s en ik zorgen met veel plezier voor alles wat met onze cursisten te maken heeft. Denk hierbij aan het plaatsen van cursussen op de website, het reserveren van leslokalen, inschrijvingen, facturatie en het beantwoorden van vragen.
Het is geweldig om bij te dragen aan de ontwikkeling van cursisten en hun creativiteit te zien groeien.

Tom Heintz
"Het vermogen om jezelf in de verbeelde schoenen van een ander te verplaatsen en vanuit zijn of haar gevoelens en perspectief de wereld kunnen zien. Dat is voor mij kunst. Middels mijn werk probeer ik grip te krijgen op de absurditeiten van onze wereld. Als maker heb ik geen antwoorden maar vooral veel vragen. Deze vragen deel ik met mede-makers, leerlingen en uiteindelijk ons publiek. Onze vragen en bevragingen delen we in voorstellingen, interventies en theatrale installaties. En we dompelen het publiek onder in andere perspectieven, visies en fantasiewerelden."

Henk Schellekens
Henk is een gepassioneerd slagwerker en dirigent met een indrukwekkende staat van dienst. Zijn muzikale reis begon op jonge leeftijd, toen hij zijn eerste slagwerklessen kreeg van zijn vader. Al snel groeide zijn talent en volgde hij lessen bij gerenommeerde docenten zoals Mari Spikmans, Mies Toonen en Leo Pustjens. Daarnaast verdiepte hij zich in de conga tijdens een masterclass bij Nippy Noa.
Door de jaren heen behaalde Henk zijn A- tot en met D-diploma voor zowel gestemd als ongestemd slagwerk. Zijn talent en toewijding brachten hem als slagwerker naar diverse fanfare- en harmonieorkesten in de regio, waar hij zijn muzikaliteit verder ontwikkelde. Dit leidde tot meerdere overwinningen op solistenwedstrijden en Nederlandse kampioenschappen voor slagwerksolisten.
Momenteel is Henk als slagwerker verbonden aan de Philharmonie Brainport Eindhoven. Naast zijn uitvoerende carrière heeft hij zich ook bekwaamd als instructeur en dirigent. Hij volgde zijn opleiding tot drumbandinstructeur en dirigent slagwerkgroepen bij Jo Conjaerts en slaagde met onderscheiding.
In zijn rol als dirigent leidt Henk de slagwerkgroepen van OBK Erp en St. Cecilia Zijtaart. Onder zijn leiding hebben beide verenigingen klinkende resultaten behaald op bondsconcoursen en Nederlandse kampioenschappen. Met zijn gedrevenheid, muzikale expertise en inspirerende aanpak blijft Henk een belangrijke kracht binnen de slagwerkwereld.

Henri van Nuenen
Henri van Nuenen (1964) is grafisch kunstenaar en maakt groot formaat digitale tekeningen, balpen- en stifttekeningen en moving pictures (animaties). Henri laat zich inspireren door de botanische plantenwereld. De laatste jaren staat zijn kunstpraktijk vooral in het teken van tekenonderzoek naar de typische kracht en kenmerken van giftige, stekelachtige en oerbloemen. Een zoektocht naar een nieuwe betekenis of plaats die oerplanten in een nieuwe tijd kunnen innemen.
Zijn eigen kunstenaarstuin is de voedingsbodem en inspiratiebron voor het tekenonderzoek naar nieuwe getekende plantmodellen.
In zijn tekeningen manipuleert Henri van Nuenen de echte planten tot nieuwe kunstmatige natuur.
Meer over Henri van Nuenen:
www.henrivannuenen.nl

Elke Holsheimer
"Vroeger, als kind in groep 5 op mijn basisschool, mocht je iedere vrijdagmiddag iets laten zien of horen van jezelf. Dit zijn voor mij de leukste middagen geweest van de hele basisschooltijd! Iedere week deed ik met vriendinnetjes (of alleen) een zelfbedacht dansje, liedje of toneelstukje. Iets kleins of iets groots, alles kon. Dat gaf mij een gevoel van ruimte, vertrouwen en durf om te experimenteren. Vervolgens ging ik thuis steeds meer voorbereiden en uitwerken totdat ik, jaren later, besloot om muziekdocent te worden. Dit gevoel probeer ik nu ook over te brengen aan de kinderen op de basisscholen waar ik les geef; niet oordelend, ruimte gevend, het kleine kunnen bewonderen en zo de zaadjes die in de kinderen zitten laten ontkiemen! En het wordt alleen maar leuker, want als docent en mede-coördinator bij CHV academy kan ik me nu verder gaan ontwikkelen als kunstdocent en disciplines als beeldend, theater en dans leren integreren in mijn lessen!"

Janneke Ludwig
Al jong zat Janneke Ludwig achter de naaimachine om haar eigen kleding te maken. Op 16-jarige leeftijd won ze de kledingwedstrijd van ‘de Neue Mode’. Ze besloot om naar de kunstacademie te gaan. In 1979 is ze afgestudeerd als modevormgeefster aan de kunstacademie in Groningen. Ze heeft gewerkt bij het zelfmaakmodeblad Marion gewerkt. Daarnaast is ze altijd bezig gebleven met de naaimachine en heeft ze meerdere cursussen gevolgd zoals patroontekenen, mouleren, keramiek, leren tassen en zilveren sieraden maken etc. Ze maakt kleding in opdracht, geeft naailes en ze heeft de productieleiding gedaan voor kostuumgroepen voor regionale musicals. Sinds enkele jaren borduurt ze met veel plezier op de naaimachine. Geborduurde broches, maar ook geborduurde tassen en kledingstukken, meestal met een landschap als onderwerp.
“Ik hoop dat jullie het net zo leuk vinden als ik. Het is heerlijk ontspannend bezig te zijn door de rustige handbewegingen die je maakt tijdens het borduren. Je hoeft geen goede naai(st)er te zijn om dit ook te kunnen doen,” aldus Janneke Ludwig

Jef Geerinckx
Jef Geerinckx (Bladel, 1965) volgde zijn muziekopleiding aan het Brabants Conservatorium. Na het behalen van het diploma Docerend Musicus bij Hannie Barendrecht studeerde hij af bij Raymond Delnoye voor het diploma Uitvoerend Musicus. Hij was jarenlang als fluitist en piccoloist verbonden aan de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag en trad veel op met zijn kamermuziekensembles, van fluit-harp duo tot pianotrio en blaassextet.
Daarnaast is hij steeds bij meerdere muziekscholen werkzaam geweest, waaronder De Nieuwe Veste in Breda en MiK in Schijndel (nog steeds) en tot voor kort De Muzerije in ’s-Hertogenbosch. Als ervaren musicus uit de wereld van Harmonie en Fanfare (HaFa) werkte hij ook regelmatig als repetitor en was hij dirigent van meerdere (jeugd-) harmonieorkesten. Ook de zijstap naar naschoolse muzieklessen , theorielessen en allerlei muziekprojecten zijn hem niet vreemd, zeker niet nadat hij ook de deeltijd-Pabo volgde en zo veel ervaring opdeed in het basisonderwijs.
Het is vooral zijn drijfveer om iedere individuele leerling zo veel mogelijk op zijn/haar eigen niveau en met zijn eigen wensen optimaal te stimuleren en om zo de liefde voor het musiceren uit te dragen.

Joost van Sprundel
Joost van Sprundel vormt samen met Kornelis het coachduo van Pop&Co Bandcoaching. Joost is een echte gitaarvirtuoos, maar voelt zich ook thuis op de drums en toetsen. Als sessiemuzikant werkt hij mee aan veel muzikale projecten. Joost heeft bijvoorbeeld gespeeld in de orkestbak van verschillende Joop van den Ende musicals zoals Ciske de Rat en Evita. Daarnaast organiseerde hij concerten en speelde hij met topmuzikanten zoals Eric Vloeimans en Fay Claassen op festivals als Jazz in Duketown en November Music. Sinds 2009 is hij een van de Pop&Co bandcoaches én geeft hij gitaarlessen bij Phoenix Cultuur. Kortom: Joost is altijd bezig met muziek!

Jos Baijens
Jos Baijens is interieur-architect, ontwerper en vormgever. "Een goed interieur is nooit af", zo stelt Jos Baijens. Hij is een bevlogen architectonisch vormgever die staat voor eigen identiteit, en een persoonlijke en originele benadering. Jos richtte 25 jaar geleden het interieurontwerpbureau Baijens op.

Jos de Graaf
"Smeden! Zelfs bij het programma “BinnensteBuiten” op TV werd een vaardigheid van de smid gepresenteerd. Damasceren, een van de vele smeedvaardigheden die je bij Phoenix Cultuur kunt leren. Zelf smeed ik al vanaf mijn 12e jaar en door de veelzijdigheid van dit prachtige ambacht blijft het voor mij al 70 jaar boeien. Prachtig! Vormen van witheet ijzer.
Na de ambachtsschool in Breda leerde ik, thuis in de smederij, het echte smidvak van mijn vader dat ik daarna overbracht bij leerlingen op de ambachtsschool in Veghel. Door cursussen te volgen op de academie in Tilburg en bij Alfred Habermann in Tsjechië, ontwikkelde ik mijn kennis en vaardigheid. Hij vroeg mij, om op Helfstyn in Tjechie, mee te doen aan de internationale smeedwedstrijden waar ik 3 maal een prijs heb gewonnen. Dat was de reden dat hij mij in 2004 vroeg zitting te nemen in de jury van dit evenement dat ik tot 2017 gedaan heb. In 2019 kreeg ik het verzoek van Claudio Bottero om te jureren bij het wereldkampioenschap smeden in Stia. Voor mij de kroon op mijn loopbaan als docent Kunst- en Siersmeden. In 2007 is er van mij een boek uitgebracht met basisvaardigheden voor de MBO’s in Nederland."
Heb je vragen over het mooie ambacht en over de cursussen die Jos verzorgt? Neem dan even contact met hem op via tel. 06 - 208 598 03.

Jos van den Berg
"Ik heb het boekbindersvak geleerd bij de Abdij van Berne. Ik heb daar stage gelopen, terwijl ik de vierjarige opleiding voor handboekbinder volgde. Na daar zes jaar gewerkt en geleerd te hebben ben ik bij het “Restauratie-atelier Helmond” gaan werken. Daar heb ik gedurende acht jaar boekrestauratie gedaan en veel geleerd. In 1997 ben ik daar gestopt en begonnen met de bouw van mijn eigen atelier, wat dus in 1999 zijn beslag heeft gekregen." Hier bevindt zijn handboekbinderij en restauratieatelier.
Jos van den Berg geeft wekelijks les bij Phoenix Cultuur op de Noordkade. In 2017 is een mooi artikel van Jos van de Berg verschenen in het Brabants Dagblad. Bekijk ook zijn website voor meer informatie.
wil je nog wat vragen?
Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!