Joost van Sprundel

Jos de Graaf

Jos de Graaf

Docent siersmeden

"Smeden! Zelfs bij het programma “BinnensteBuiten” op TV werd een vaardigheid van de smid gepresenteerd. Damasceren, een van de vele smeedvaardigheden die je bij Phoenix Cultuur kunt leren. Zelf smeed ik al vanaf mijn 12e jaar en door de veelzijdigheid van dit prachtige ambacht blijft het voor mij al 70 jaar boeien. Prachtig! Vormen van witheet ijzer.

Na de ambachtsschool in Breda leerde ik, thuis in de smederij, het echte smidvak van mijn vader dat ik daarna overbracht bij leerlingen op de ambachtsschool in Veghel. Door cursussen te volgen op de academie in Tilburg en bij Alfred Habermann in Tsjechië, ontwikkelde ik mijn kennis en vaardigheid. Hij vroeg mij, om op Helfstyn in Tjechie, mee te doen aan de internationale smeedwedstrijden waar ik 3 maal een prijs heb gewonnen. Dat was de reden dat hij mij in 2004 vroeg zitting te nemen in de jury van dit evenement dat ik tot 2017 gedaan heb. In 2019 kreeg ik het verzoek van Claudio Bottero om te jureren bij het wereldkampioenschap smeden in Stia. Voor mij de kroon op mijn loopbaan als docent Kunst- en Siersmeden. In 2007 is er van mij een boek uitgebracht met basisvaardigheden voor de MBO’s in Nederland."

Jos van den Berg

Jos van den Berg

Docent Boekbinden

"Ik heb het boekbindersvak geleerd bij de Abdij van Berne.
Ik heb daar stage gelopen, terwijl ik de vierjarige opleiding voor handboekbinder volgde. Na daar zes jaar gewerkt en geleerd te hebben ben ik bij het “Restauratie-atelier Helmond” gaan werken. Daar heb ik gedurende acht jaar boekrestauratie gedaan en veel geleerd. In 1997 ben ik daar gestopt en begonnen met de bouw van mijn eigen atelier, wat dus in 1999 zijn beslag heeft gekregen." Hier bevindt zijn handboekbinderij en restauratieatelier. 

Jos van den Berg geeft wekelijks les bij Phoenix Cultuur op de Noordkade. 

In 2017 is een mooi artikel van Jos van de Berg verschenen in het Brabants Dagblad. 

https://www.boekenlegger.nl

Judith Rosema

Judith Rosema

Judith Rosema is in 2000 afgestudeerd aan de vrije richting op de kunstacademie Den Bosch. Ze studeerde af met tekeningen, lino’s, houtdrukken, litho’s en etsen. De magie van het afdrukken ontdekte ze in de grafiekwerkplaats van de academie. Het rook er altijd heerlijk naar drukinkten en ze kon er experimenteren zoveel ze wilde. Na de academie is zij 13 jaar verbonden geweest aan het Grafisch Atelier Den Bosch, een tijd waar ze veel geleerd heeft en een heleboel contacten opdeed in de grafische wereld. In 2016 startte ze Het Inkt Atelier in De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Op www.hetinktatelier.nl en op www.judithleeft.nl vind je een heleboel informatie over workshops, cursussen en ander leuks. Je kunt haar volgen op www.instagram.com/hetinktatelier en op www.facebook.com/hetinktatelier. Hier vind je ook veel foto’s van workshops en van de dingen die ze maakt. Op www.judithrosema.nl kun je wat ouder werk bekijken.

www.hetinktatelier.nl

www.judithleeft.nl

Katrin König

Katrin König

Docent Keramiek

Katrin is een keramiste, die al vanaf haar 16de met klei en keramiek werkt. Met name het werken op de draaischijf is haar grote liefde. In 2012 is zij zelfs 3e wereldkampioen draaien in het Italiaanse Faenca geworden. Zij heeft het Duitse meesterdiploma voor pottenbakken. Vele jaren heeft Katrin eigen serviesgoed gedraaid, met eigenzinnige tekeningen gedecoreerd en vooral in de gasoven gestookt. Ook ontwikkelt zij haar eigen glazuren. De laatste jaren is haar werk veranderd. Op een experimentele  en vreugdevolle wijze ontstaan grootformatige wandobjecten en schalen uit klei en porselein met impressies van alledaagse dingen. Maar ook deze kunstwerken ontstaan allemaal op de draaischijf. Graag deelt zij haar grote liefde voor het vak en geeft haar kennis door. Al jaren geeft zij les, in binnen- en buitenland, aan studenten, amateurs, kunstenaars en liefhebbers van klei en keramiek.

WWW.KATRINKOENIG.EU 

Kees Agterberg

Docent Keramiek

Kees Agterberg studeerde monumentale vormgeving (specialisatie beeldhouwen en grafiek) aan de kunstacademies van Utrecht en Amsterdam. Aansluitend werkte hij in verschillende keramiekwerkplaatsen in Portugal en Nederland. Hij ontwikkelde zich tot ervaren keramist en keramiekdocent. Naast het ontwerpen en draaien van gebruiksgoed heeft hij de nodige ervaring in het boetseren, het met de hand opbouwen van vrije vormen. Van klein plastiek tot monumentaal. Na jarenlange glazuren in een elektrische oven te hebben gestookt legt hij zich de laatste jaren toe op het stoken van keramiek in een reducerende atmosfeer. Naast werk in zijn atelier geeft Kees Agterberg les op verschillende plekken in Nederland en Portugal.

www.artigas.nl

www.aceramica.nl    

Ilona van den Koedijk

Ilona van den Koedijk

Coördinator Cultuurkade

"Sinds september 2019 ben ik werkzaam als coördinator cultuureducatie bij Cultuurkade Meierijstad. Een super leuke functie waarin ik de schakel mag zijn tussen het onderwijs en verschillende culturele aanbieders in Meierijstad. Naast het basisonderwijs werk ik ook nauw samen met het voortgezet onderwijs. Allemaal met één doel: het onderwijs verrijken door middel van cultuureducatie én dit ook een vaste plek geven in het curriculum van de school. Cultuureducatie draagt bij aan het ontwikkelen van je eigen persoonlijkheid. Je leert er o.a. door kijken en observeren, samenwerken en aangeven wat je wel en niet mooi vind. Je krijgt hierdoor meer begrip voor anderen en leert dat iedereen iets anders ziet en anders denkt. Kunst kan recht in je hart binnenkomen dat maakt het voor mij extra speciaal.

Ik heb gewerkt als beeldend docent op het ROC en in het voortgezet onderwijs. Daarna heb ik de stap gemaakt naar het culturele veld. Door verschillende functies heb ik een brede blik op cultuureducatie en het culturele veld gekregen. Creativiteit speelt een grote rol in mijn dagelijkse leven, ik bezoek graag festivals, concerten en musea en maak eigen beeldend werk. Ik geniet er van om nieuwe plekken te ontdekken en van de natuur te genieten."

Kornelis Lievense

Lia Laaracker

Lia Laaracker

Docent keyboards

Op 9-jarige leeftijd is mijn passie voor muziek begonnen met het bespelen van het elektronisch orgel en de klarinet. Aan het Brabants Conservatorium heb ik gestudeerd voor elektronisch orgel docerend musicus met als bijvak piano en tenor saxofoon. Daarna keyboards aan de Hogeschool Enschede. Ik ben projectmatig actief in onder andere een harmonieorkest, big band, musicalorkest, saxofoonkwartet, verschillende popbands en andere bezettingen. Ik heb vele jaren ervaring als docent toetsen op diverse kunstencentra en op basisscholen met kort- en langlopende projecten. Het blijft leuk om te werken met kinderen, jongeren en volwassenen. Samen muziek maken, op zoek gaan naar muziektalent en het ontwikkelen hiervan is en blijft altijd weer een uitdaging.

Lialaaracker@icloud.com

Leonie Pijpers-Clahsen

Leonie Pijpers-Clahsen

Dwarsfluit docent

Al op jonge leeftijd kwam Leonie via talloze grammofoonplaten in aanraking met de prachtige klanken van symfonieorkesten, swingende jazzcombo’s en popmuziek en binnen de kortste keren was muziek niet meer weg te denken uit haar leven. Haar keuze voor een instrument viel uiteindelijk op de fluit met haar betoverende en sprankelende klank. Zij volgde haar eerst lessen aan de Enschedese Muziekschool en vervolgde deze later aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Als fluitdocent geeft Leonie met veel enthousiasme les aan (jonge) kinderen, jong talent en volwassenen. Op maat lesgeven is één van haar belangrijkste doelstellingen, waarin de leerling centraal staat met zijn of haar leeftijd, interesses, talenten en wensen. De bedoeling is immers dat het fluit spelen bijdraagt aan jouw ontwikkeling en geluk, op welk niveau je ook speelt!

WWW.FLUITWIJS.NL

Kornelis Lievense

Kornelis Lievense

Gitaar docent, Coach Pop&Co Bandcoaching

"Ik heb inmiddels ruim 20 jaar ervaring als docent. Naast gitaarles (zowel elektrisch als akoestisch) geef ik ook bandcoaching waarbij ik beginnende bands leer samenspelen en performen op een podium.

Wat ik het belangrijkste vind in het bespelen van een instrument is plezier en dat zit meestal in kleine dingen. Een klein stapje vooruit kan al zoveel voldoening geven, maar ook het kunnen doorzetten en op het einde de beloning krijgen is een fijn gevoel. Mijn voorliefde voor gitaar komt omdat het een veelzijdig instrument is, van rustig akoestisch begeleiden tot met veel effecten een waanzinnige klank maken. In mijn lessen stel ik de leerling centraal. Op een natuurlijke manier zoeken we een weg die bij je past, als vanzelf komen we op songs uit die jij mooi vindt. Op die manier komen we tot een mooie ontwikkeling die oneindig is en waar heel veel plezier aan beleefd wordt. Gitaarspelen is voor alle leeftijden. Wil je eenvoudig akkoorden leren spelen en jezelf begeleiden? Wil je graag die ene solo, tot in perfectie, kunnen spelen? Wil je weten hoe de tokkel van je favoriet liedje gaat? Wil je een eigen liedje maken, maar kom je niet verder? Alles is mogelijk!

Naast het lesgeven ben ik ook regelmatig terug te vinden op het podium. Ik speel in vaste bands maar ook regelmatig als freelance gitarist in bands en projecten. Verder organiseer ik Open Podium avonden, deze zijn vooral geschikt om jezelf te ontwikkelen en je te laten zien aan het publiek.

www.kornelislievense.nl

Lilian van Overbeek

Lilian van Overbeek

Coördinator Theater & Dans, Musical docent

Haar passie is muziektheater. Met een liefde voor alle kunsten. Lilian maakt en speelt heldere en overdrachtelijke voorstellingen waarin de disciplines zang, dans en acteren samenkomen. Originaliteit, humor, kunstzinnig decor en interactie met het publiek spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke productie. Haar enthousiasme genereert energie bij spelers en publiek. Vaak bewerkt ze zelf theaterteksten in goed bekkende taal voor haar theater en musicalgroepen. De groepen die ze lesgeeft en regisseert zijn tussen de 4 en de 80 jaar. Daarnaast ondersteunt Lilian haar theater- en danscollega’s in haar rol van coördinator theater en dans bij Phoenix Cultuur.

Sinds 2009 speelt ze elk jaar Kinderboekenweek voorstellingen op basisscholen in Noord-Brabant. Ook het coachen van directeuren, leerkrachten of collega’s met betrekking tot presentatietechnieken of jongeren begeleiden met hun auditie is iets wat zij de afgelopen jaren met veel plezier doet. Tijdens Jazz in Duketown presenteert zij de Jazz bands op het amateurpodium van de Jazzwerkplaats. In de zomer kun je haar tegenkomen als publieksbegeleider bij Theaterfestival Boulevard in ’s-Hertogenbosch of als medeorganisator van de Zomertour op de Noordkade in Veghel.

Lonneke de Wit

Lonneke de Wit

Docent Tekenatelier (jongeren)
Ludwig Attevelt

Ludwig Attevelt

Saxofoon docent

"Met mijn brede ervaring in het spelen, dirigeren en lesgeven sta ik vooral voor kwaliteit. Als allround musicus heb ik een meerwaarde, die in de manier van muziek maken terugkomt. Je kunt bij mij voor alle stijlen terecht. Ik bied een brede muzikale opleiding waarbij ik ook het samenspel wil bevorderen in verschillende vormen. Ik ben een musicus met passie voor muziek. Een instrument is een middel om te ervaren wat muziek voor je kan betekenen. 
Ik heb veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van een leerling en kan ontroerd raken wanneer een leerling speelt zoals alleen hij of zij dat kan. Als een leerling dan van zijn/haar eigen spel kan genieten is mijn missie geslaagd.

www.ludwigattevelt.nl

Maaike Widdershoven

Maaike Widdershoven

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag