Kunstproject Het Kloosterkwartier

Bekijk je eigen wijk met andere ogen!

Dwalend door de kloostertuin van de Zusters Franciscanessen in hartje Veghel voel je de indrukwekkende geschiedenis van het klooster. Hier leefden en vervulden de zusters ruim 175 jaar hun maatschappelijke taak. Inmiddels zijn het klooster en het oude ziekenhuisterrein veranderd in de eigentijdse nieuwe woonwijk Het Kloosterkwartier: hét maatschappelijke hart van Veghel, een plek waar aandacht is voor wonen, ontmoeten, ondersteunen en verbinden.

Droom
De grootste droom van de zusters was om de tradities en het gedachtengoed van het klooster door te geven aan de nieuwe generatie. Voor mensen en organisaties die elkaar willen leren kennen en iets voor elkaar over hebben. Met als resultaat een sociaal sterke omgeving met zorg en aandacht voor alle bewoners. Deze droom ligt dan ook aan de basis van het Kunstproject Het Kloosterkwartier. Dit project is een initiatief van Phoenix Cultuur, in nauwe samenwerking met theatermaker Monika Kowalewska en ONS Welzijn. 

Voor en door de bewoners
Het kunstproject wordt samen met de bewoners ontwikkeld. In een bijzondere wandeling maakt Monika Kowalewska gebruik van de verhalen, geluiden en beelden van bewoners. Maar daar blijft het niet bij. De bewoners kunnen, als zij dat willen, ook zelf actief meedoen; als zanger, danser, acteur, kunstenaar of met welk talent zij ook hebben. Iedereen kan meedoen: jong en oud, ervaren en onervaren. Binnen het Kunstproject Het Kloosterkwartier worden er in september en oktober ook verschillende kunst-educatieve workshops aangeboden. Phoenix Cultuur hoopt ook zo dat de deelnemers hun eigen kunstzinnige en creatieve talenten ontdekken. Phoenix Cultuur en ONS welzijn vinden elkaar in een bijzondere samenwerking, waarin stimulering van cultuurparticipatie en het versterken van de sociale cohesie in een nieuwe wijk hand in hand gaan.

OPROEP!

Ben jij een bewoner van het Kloosterkwartier en wil je ook jouw verhaal delen met Monika? Dat kan, graag zelfs. Neem voor meer informatie contact op met Hester Klein Tijssink via productie@phoenixcultuur.nl.

Kunstproject in uitvoer

Kunstproject Het Kloosterkwartier is van start gegaan in mei 2021 en eindigt in december 2022. Hieronder geven we je een overzicht van alle activiteiten, en wat er de komende maanden nog op de agenda staat.

17,18,19 en 20 november: Finale met beeldende audio-route 
In november presenteren we de finale van het Kunstproject het Kloosterkwartier met een beeldende audio-route die wordt uitgevoerd samen met de bewoners van het Kloosterkwartier. In deze audio-route, getiteld THUIS, tonen onder andere ouderen, vluchtelingen, jongeren en  buurtkinderen uit Het Kloosterkwartier hun ideeën en geheimen over het thema je ergens thuis voelen. Wandel door de wijk en laat je meevoeren. De afgelopen maanden dompelden de makers zich onder in het Kloosterkwartier en interviewden ze diverse bewoners. Thuis voelen is een interessant onderwerp. Waar voel je je thuis en waar niet. En waarom?

De tekst voor THUIS wordt geschreven door de bewoners zelf, onder de leiding van Maaike Bergstra. De regie van het project is in handen van Monika Kowalewska. Daarnaast vormen beeldende kunst en muziek een belangrijke component. Componist Yori Olijslagers verzorgt de soundscapes en scenografen Tom Heintz en Jolein Kop het decor in de vorm van visuals.

In de aanloop van het project worden er meerdere workshops kosteloos aangeboden waar je als bewoner van het Kloosterkwartier aan deel kan nemen. Denk aan workshop muziek, het schrijven van je monoloog, workshop dans en workshop beeldend. Leuke en vooral laagdrempelige manier op je verborgen talent te ontdekken en nieuwe mensen uit de wijk te leren kennen.

September en oktober: Workshops

In de maanden september en oktober worden er verschillende workshops in diverse kunstdisciplines aangeboden. Altijd al eens in een studio voor een green screen willen acteren? Of wil je ervaren hoe het is om jouw eigen verhaal goed en krachtig op papier te zetten? Of gooi je liever de voetjes van de vloer in een dansworkshop?

Je kan je vanaf nu aanmelden voor één of meerdere gratis workshops. Deze workshops zijn geschikt voor beginners en voor iets meer ervaren deelnemers, voor jong en voor oud. Voor bewoners in of rondom Het Kloosterkwartier is er altijd plek. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar productie@phoenixcultuur.nl, met daarin je naam, leeftijd en adres.

Meer info over de workshops

Mei, juni en juli 2022: jij mag het zeggen!
In de maanden mei, juni en juli komt theatermaker en initatiefnemer Monika Kowalewska bij de bewoners thuis om daar in gesprek te gaan. Zij stelt vragen over hoe het wonen in het Kloosterkwartier is, wat het favoriete plekje in de wijk en in huis is en waarom dat zo is. Wat betekent thuis voelen en wat of wie is daarvoor nodig? Met deze verhalen wordt verder gebouwd aan het kunstproject. Het resultaat is voor iedereen te bewonderen in november. Hoe het er helemaal precies uit te komt te zien, dat is voor iedereen nog even een verrassing. Het wordt hoe dan ook een bijzondere kunst en culturele ervaring in het Kloosterkwartier, waarbij er zeker met andere ogen naar deze nieuwe wijk gekeken wordt!

Februari 2022: Drive Through
Afgelopen februari was er, geheel coronaproof, een heuse Drive-Through in de Meester van Coothstraat, waar bewoners elkaar en theatermaker Monika konden ontmoeten. Naast een hoop gezelligheid werden er ook persoonlijke verhalen gedeeld.

September 2021: Audiowandeling
Tijdens de Open Dag van LeefGoed in september 2021 konden bewoners en andere geïnteresseerden deelnemen aan een bijzondere audiowandeling. Deze interactieve voorstelling leidde de deelnemers door de prachtige stiltetuin van het Klooster, waar via een koptelefoon de verhalen, dromen en wensen van de zusters te beluisteren waren.

IMG_4603.jpgIMG_4624.jpg

Audiowandeling Kloosterkwartier.jpgIMG_4619.jpg

Wens van theatermaker Monika Kowalewska
‘Phoenix Cultuur werkt samen met welzijnsorganisatie Ons Welzijn,’ vertelt Monika Kowalewska. Phoenix biedt wijkbewoners workshops aan waar ze leren om hun verhaal te verwerken tot een audiowandeling. Deze workshops worden begeleid door professionals op het gebied van dans, zang, muziek en theater. Het doel van Ons Welzijn is om saamhorigheid in de wijk te vergroten en mensen met elkaar in verbinding te brengen en te laten participeren. Juist omdat Het Kloosterkwartier een nieuwe wijk is, is dat belangrijk. Samen zetten we theater in als middel om dat voor elkaar te krijgen. Zo komen mensen voor wie theater nieuw is ermee in contact en we betrekken mensen die elkaar nog niet kennen, mensen met een zorgvraag en ouderen in de wijk. Juist in de samenwerking tussen cultuur en sociaal werk zit de kracht om mensen te verbinden. Ik hoop dat we anderen inspireren.’  


Kunstproject Het Kloosterkwartier is een initiatief van Phoenix Cultuur, in samenwerking met Monika Kowalewska, Ons Welzijn en Leefgoed.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Lang Leve Kunst.
              

logo-s-fondsen.png

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag