De makers van het kunstproject

De regie en artistieke leiding van het project is in handen van Monika Kowalewska. De tekst voor THUIS wordt geschreven door de bewoners zelf, onder de leiding van Maaike Bergstra. Daarnaast vormen beeldende kunst en muziek een belangrijke component. Componist en sounddesigner Yori Olijslagers en Gersom Raams verzorgen de soundscapes en audio. Beelddesign, licht en scenografie is in handen van Tom Heintz en Jolein Kop. Hester Klein Tijssink verzorgt de productie.

Monika Kowalewska
De afgelopen jaren is theatermaakster Monika Kowalewska vaak Het Kloosterkwartier ingetrokken met een microfoon. "Ik was benieuwd naar de oude bewoners van deze plek, de Franciscanessen, en de nieuwe bewoners van deze wijk. Want op het voormalig kloosterterrein en de plek van het voormalige Bernhoven ziekenhuis verrezen de afgelopen jaren veel nieuwe woningen. Toen de zusters Veghel verlieten, hoopten ze iets van hun gedachtegoed hier achter te laten: samenleven, elkaar steunen, hulp bieden aan wie dat nodig heeft. Maar wie wonen er nu in deze wijk? Volg de wandelroute en luister en kijk op verschillende plekken naar fragmenten van bewoners van Het Kloosterkwartier, ingesproken door henzelf en andere bewoners. De route loopt door de wijk en ook door de Kloostertuin: daar hoor je de fragmenten van de zusters. Het decor, ook ontworpen door de bewoners zelf, zijn tekeningen die verschijnen en verdwijnen op de muren van de wijk. Phoenix Cultuur, Ons Welzijn, LeefGoed Veghel en ik nodigen je uit om te ontdekken wie er thuis zijn in het Kloosterkwartier."

Monika-Kowalewska.jpg

Tom Heintz en Jolein Kop
Makers uit twee verschillende disciplines: Tom Heintz met een achtergrond in theater en Jolein Kop met een achtergrond als ervaringsontwerpster. "Als scenografen maken wij projecten op het snijvlak van theater en installatiekunst. We geven aandacht aan de wereld om ons heen, om daar momenten voor te creëren en daar verwondering er voor op te roepen. We ontwerpen ontmoetingen met licht, geluid en omgeving. Een interactieve wisselwerking tussen publiek en het werk. We dagen het publiek uit om in het “moment” te zijn en te genieten van de kleine dingen." In het Kunstproject jey Kloosterkwartier THUIS verzorgen Tom en Jolein de projecties en de vormgeving van de wandeling. Je kan ze al een keer zijn tegengekomen zijn in de wijk met hun huis en de vraag: 'wat maakt voor jou een huis een thuis?'.

Kunstproject-kloosterkwartier_makers_Tom-Jolein.jpeg

 

Kunstproject Het Kloosterkwartier is een initiatief van Phoenix Cultuur, in samenwerking met Monika Kowalewska, Ons Welzijn en Leefgoed. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Lang Leve Kunst.

logo-s-fondsen.png

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag