WORKSHOPS VOOR BEWONERS VAN HET KLOOSTERKWARTIER

In september en oktober 2022 verzorgden kunstprofessionals van Phoenix Cultuur diverse workshops, zoals dansen, smeden, keramiek, verhalen schrijven of acteren. De workshops sluiten aan bij het thema THUIS.

LAAT JOUW STEM HOREN

De theatermaker Monika Kowalewska en schrijver Maaike Bergstra hebben alle verhalen en interviews opgehaald en verwerkt tot theaterteksten. Er zijn prachtige verhalen uit gekomen die tijdens de beeldende audioroute THUIS beluisterd kunnen worden. Deze verhalen zijn ook ingesproken door de bewoners zelf. Dus naast hun verhalen delen zij ook hun stem met de wijk! 

Een kleine blik achter de schermen tijdens de audio opnames:

Audio-opname-1.jpgAudio-opname-2.jpgAudio-opname-3.jpg

WORKSHOP: KLEUR JE WIJK!

Zaterdag 15 oktober & donderdag 20 oktober
Stel.... je mag de muren, bomen, schuttingen en stoep in je eigen wijk beschilderen zoals jij dat zou willen……..Dat is nu mogelijk! Jouw persoonlijke tekening, symbool of quote wordt tijdens de beeldende audioroute THUIS op 17 t/m 20 november geprojecteerd in jouw wijk, het Kloosterkwartier. Onze beeldende kunstenaars Tom Heinz en Jolein Kop gaan persoonlijk jullie ontwerpen ophalen. Op 15 en 22 oktober rijden zij in een ludieke wagen door de wijk om jullie te ontmoeten. Je kan ook ter plekke en onder begeleiding van Tom en Jolein jouw tekening of misschien wel kunstwerk maken. Alle tekeningen, symbolen en quotes hebben gemeen dat zij jouw thuisgevoel verbeelden en deze worden verwerkt in indrukwekkende visuals van die je straks tijdens de beeldende audioroute THUIS kan bekijken.

Kleur-je-wijk.jpg

 

WORKSHOP DANS: DANS EN BEWEEG JE FIT

Woensdag 28 september, 5 oktober & 19 oktober, 2 november, 16 november & 30 november / 15.00 - 16.00 uur / Locatie: Joseph Staete
Onder de vakkundige begeleiding van Berdy Maertens-Stoof leer je je lijf in beweging beter kennen en ervaar je vooral een hoop plezier in bewegen op muziek. Iedereen kan deelnemen, jong en oud, ook als je geen danservaring hebt! Door fysieke oefeningen en verschillende bewegingsopdrachten ontdek je je bewegingsmogelijkheden en het plezier van bewegen samen met anderen. Dans daagt het lichaam en de geest continu uit. Er wordt een inspirerende en veilige omgeving gecreëerd waarin je actief kunt zijn en je vrij voelt om lekker in beweging te komen. De workshop is ook geschikt voor mensen met chronische bewegingsbeperkingen zoals reuma, Parkinson, Artrose, MS of NAH.

IMG_9192.jpgIMG_9256.jpgIMG_9266.jpg

WORKSHOP SCHRIJVEN: JOUW THUIS OP PAPIER

Vrijdag 16 september / 15.00 - 17.00 uur / Locatie: Joseph Staete (tuinkamer)
Zaterdag 24 september (tijdens Burendag) / Locatie: Leefgoed ontmoetingscentrum

In deze workshop gaan we korte teksten schrijven over thuis zijn en je thuis voelen. We gaan samen op zoek naar veelzeggende details. Wat doe je als je alleen bent? Wat verhuist er altijd met je mee? Welke opmerking van wie doet je je altijd weer thuisvoelen? Hoe zien de ogen op het schilderij eruit dat al jaren boven de tafel hangt? Hoe kun je kleine dingen zo beschrijven dat ze een groter verhaal vertellen en een emotie teweegbrengen bij de lezer of luisteraar?

WORKSHOP: SMEDEN

Dinsdag 11 oktober / 13.00 - 15.30 uur / Locatie: smederij, De Noordkade
In de smederij op de Noordkade in Veghel maak je kennis met het unieke ambacht smeden o.l.v. een echte siersmid. Je ontdekt de eerste kneepjes van het vak door het weerbarstige ijzer tussen hamer en aambeeld te bewerken. Je gaat aan het einde van de workshop naar huis met een klein zelf gesmeed voorwerp voor in huis.

WORKSHOP KERAMIEK: SCHAAL VAN KLEI MAKEN

Vrijdag 30 september / 13.00 - 15.30 uur / Locatie: keramiekwerkplaats, de Noordkade
Met het kneedbare materiaal klei ga je in de werkplaats keramiek op de Noordkade in Veghel een schaal maken o.l.v. kunstenaar Carla Teer. Je kunt zelf de vorm van de schaal en de kleuren van de kleislibs kiezen. Via een speciale techniek ga je de schaal decoreren met bijzondere patronen. Nadien wordt de schaal met transparante glazuur afgewerkt. 

 Kunstproject-kloosterkwartier-keramiek-Erna-1.jpgKunstproject-kloosterkwartier-keramiek-Erna-2.jpgKunstproject-kloosterkwartier-keramiek-Erna-3.jpg 

 

Kunstproject Het Kloosterkwartier is een initiatief van Phoenix Cultuur, in samenwerking met Monika Kowalewska, Ons Welzijn en Leefgoed.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Lang Leve Kunst.

logo-s-fondsen.png 

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag