Workshop Losse Zoutstook
Heb je een kennismakingsworkshop gevolgd of al elders ervaring opgedaan met het zoutstoken en kun je zelfstandig jouw werk voorbereiden voor een stook? Dan biedt Phoenix Cultuur je de mogelijkheid om aan een losse zoutstook deel te nemen, onder leiding van keramiste Pauline Hoeboer.
De workshopprijs is excl. stookkosten. Per stook vindt er een verrekening van de kiloprijs plaats op basis van ingebracht werk (ongeveer tussen de €2,- en €3,50 per kilo, afhankelijk van het totaal).

Workshop losse zoutstook: het programma
Een losse zoutstook bestaat uit twee dagdelen. Op vrijdagochtend laden we gezamenlijk de oven in en worden er bijbehorende werkzaamheden verricht, waaronder het onderhoud van de ovenplaten en aanmaken van glazuren. Op vrijdagmiddag/avond wordt de oven door Pauline gestookt. Hier hoef je niet bij aanwezig te zijn. Op zaterdagochtend laden we de oven gezamenlijk weer uit, waarna we de zojuist gestookte werkstukken gaan bespreken.
Deze workshop is bij uitstek geschikt voor gevorderden in keramiek. Aan deze workshops kunnen zowel draaiers als handvormers deelnemen, als je maar werkt met steengoedklei of porselein.
Heb je tussendoor even tijd? Neem dan zeker eens een kijkje bij de mooie collectie zoutverglaasde keramiek van wijlen Jan van Houdt, die een mooie bestemming heeft gekregen in de hal bij de entree van de Cultuurfabriek.
Zoutstoken is Uniek in Nederland
Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een laagje glas.
Het zoutglazuur
Waarom zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf, terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëfdecoraties mooier uitgelicht en niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een voorwerp heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.
In de workshop word je wegwijs gemaakt in de werking van het zout en de mogelijkheden om hierop in te spelen om tot een gewenst resultaat te komen. Het gaat hier dus om werkstukken die je zelf al thuis gemaakt hebt en die biscuit gestookt zijn.
Pauline Hoeboer
Pauline is zowel docent als keramist/beeldend kunstenaar. Zij heeft haar lesbevoegdheid gehaald op de Hoge school voor de Kunsten in Amsterdam. Zij runt samen met haar man Jeroen een cursuscentrum voor keramiek, Hoeboer Keramiek in Den Haag. Zij heeft een ruime ervaring in het doceren van zowel draaien als handopbouw. En geeft naast de wekelijkse lessen in eigen atelier ook masterclasses op verschillende plekken.
Naast het werk dat Hoeboer in haar eigen atelier in een elektrische oven stookt, stookt zij sinds 2016 ook geregeld haar werk in zoutovens. Zij maakte voor het eerst kennis met zoutstoken in Friesland in het atelier van Her Comis en Pauline Ploeger. Zij heeft daar enkele maanden stage gelopen en op deze plek leren draaien. Tijdens deze stage heeft het zien en gebruiken van zoutgestookt gebruiksgoed en het meemaken van een zoutstook, veel indruk op haar gemaakt. Haar hele keramiek-loopbaan heeft zij dit met haar mee gedragen en pas in 2016 de ruimte en mogelijkheid gevonden om zelf met deze techniek te gaan werken. De hernieuwde kennismaking begon in Hongarije, Keckskemet. In een centrum voor keramiek waar zij twee weken een masterclass volgde bij Sandy Lockwood. De jaren daarna heeft zij in La Borne, Frankrijk, meerdere hout-zoutovens mogen stoken en meestoken. De hout-zout oven van Le Centre in La Borne, en de hout-zout oven van Jeltje Borneman. Ook stookt zij al enkele jaren bij Phoenix Cultuur in Veghel de zoutoven. Meer informatie is te vinden op www.paulinehoeboer.nl.
