Cursus overzicht

Dagworkshop Bijlen Smeden

Tijdens deze dagworkshop bijl smeden kruip je in de huid van de gereedschaps-smid en maak je kennis met dit bijzondere en unieke ambacht. Je leert de specifieke beginselen van het smeden van een bijl onder leiding van Niek, onze professionele smid. Na een enerverende dag ga je naar huis met een zelfgemaakte bijl, inclusief houten steel. Je maakt een praktische bijl (afmeting circa 16 x 8 cm, met een gewicht bijlblad van circa 650 gram) die gebruikt kan worden voor licht tot middelmatig belastende werkzaamheden. 


Er kunnen maximaal 4 personen deelnemen aan deze dagworkshop.
De minimale leeftijd voor deze dagworkshop is 18 jaar.

Lukt het niet om meerdere personen in te schrijven? Dan zijn er niet voldoende plekken beschikbaar. Kijk dan bij andere mogelijke data of schrijf je in voor de wachtlijst. We informeren je dan zodra er nieuwe data beschikbaar zijn.

Docent(en):
Niek Eikelenboom
Lesdag(en):
Zaterdag, Zondag
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
1
148,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Dagworkshop Bijlen Smeden
Omschrijving
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving

Programma

10:00 uur: Ontvangst in de smederij

10:00 - 10:30 uur: Introductie met uitleg van de beginselen van het smeden.

10:30-12:00 uur: Hierna beginnen we direct met het opwarmen van het staal. Het gat in het staal gaan we openwerken door gebruik te maken van een drijfpen, die we tot de gewenste diepte in het gat slaan. We werken in tweetallen. Per tweetal heb je de beschikking over één vuur.

12:00 - 14:00 uur: We werken verder aan het bijlblad. Wederom in tweetallen. Het grove werk doen we met de voorhamer en zethamer. Ieder smeedt daarna het bijlblad zoveel mogelijk in de juiste vorm met een handhamer. Hierna wordt het steelgat nogmaals onder handen genomen, waarna we over kunnen stappen op het zogenaamde ‘richten’ van de bijl. Deze laatste stap zal veelal door de docent worden uitgevoerd.

14:00 – 15:00 uur: Pauze
Je kunt je eigen lunch meenemen. Echter, in de Proeffabriek op locatie zijn meerdere gelegenheden waar je eventueel eten en drinken kunt aanschaffen. Deze proeffabriek bevindt zich naast de smederij. Met o.a. een cafetaria met de beste patat uit zuid-nederland! Aanrader! Hiernaast kan ook geluncht worden bij café de Afzakkerij en er is een Jumbo in hetzelfde gebouw aanwezig met veel verse producten. De docent blijft in de smederij en zal verder werken aan het slijpen van de bijlen.

15:00 - 16:15 uur: We splitsen de groep. Eén groep gaat zijn eigen bijl harden en temperen. De andere groep gaat zich richten op de houten steel. Met een rasp wordt de gewenste vorm uit de voorgevormde houten steel gehaald. Hierna wordt gewisseld.

16:15 - 16:45 uur: de bijlkoppen worden gepolijst, aangezet (gescherpt) en op de stelen bevestigd. Het lokaal wordt gezamenlijk opgeruimd.

±17:00 uur: Einde.

Docent

Niek Eikelenboom

Wat neem je mee?
Enkele belangrijke praktische tips!
  • Veiligheidsmiddelen zoals brillen, handschoenen en schorten zijn aanwezig.
  • Trek niet-synthetische kleding aan, die eventueel vies mogen worden.
  • Bij winters weer: neem voldoende kleding mee. De smederij kan koud zijn als je niet bij het vuur staat.
  • Stevige (veiligheids)schoenen hebben de voorkeur.
  • Kom op tijd! De workshop bevat een druk programma. Vooral in het eerste deel, tijdens het smeden, kunnen we alle tijd goed gebruiken. Houd er dus rekening mee dat we pas na een aantal uren werken pauze kunnen nemen. Neem tegen de stevige honger eventueel een tussendoortje en wat te drinken mee.
  • Kom direct naar de smederij en gebruik niet de hoofdingang van het pand. Op dat tijdstip is er mogelijk geen baliemedewerker aanwezig die je naar de smederij kan sturen. De docent is al in de smederij aanwezig.
  • De smederij bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw aan de Noordkade te Veghel, naast de ingang van de Proeffabriek van Jumbo. Phoenix Cultuur Verlengde Noordkade 10-12 5462 EH Veghel
  • Parkeren op P1 Als je het terrein op komt rijden zie je na 100 meter aan je rechterhand cafetaria Pieperz en daarnaast de ingang van de Proeffabriek van Jumbo. Hiernaast bevindt zich de smederij, met de grote glazen deuren en ramen. De vuren zullen al branden! Nadat de auto is geparkeerd loop je naar deze glazen deuren waar de docent je binnen zal laten. Op het grote parkeerterein zijn de twee voorste vakken voor kort parkeren bestemd. Dit wordt aangegeven met borden. In de vakken daarachter mag je de auto heel de dag parkeren, maak daar dus gebruik van.
Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 2 november 2024 10:00 - 17:00
zondag 3 november 2024 10:00 - 17:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.