Cursus overzicht

Dagworkshop Bijlen Smeden

Tijdens deze dagworkshop bijl smeden kruip je in de huid van de gereedschaps-smid en maak je kennis met dit bijzondere en unieke ambacht. Je leert de specifieke beginselen van het smeden van een bijl onder leiding van Niek, onze professionele smid. Na een enerverende dag ga je naar huis met een zelfgemaakte bijl, inclusief houten steel. Je maakt een praktische bijl (afmeting circa 16 x 8 cm, met een gewicht bijlblad van circa 650 gram) die gebruikt kan worden voor licht tot middelmatig belastende werkzaamheden. 

Lesdag(en):
Zaterdag, Zondag
Leeftijd:
Volwassenen
Docent(en):
Niek Eikelenboom
Lessen:
1
142,00
Aantal deelnemers
Kies een startdatum
Dagworkshop Bijlen Smeden
Omschrijving
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving

PROGRAMMA

09:30 uur: Ontvangst in de smederij

09:45-14:00 uur: Introductie met uitleg van de beginselen van het smeden. Hierna beginnen we direct met het opwarmen van het staal en het smeden van het steelgat door gebruik te maken van een stokbeitel, de voorhamer en drijfpennen (leesten). Na een korte pauze gaan we verder met het bijlblad. Dit wordt zoveel mogelijk in de juiste vorm gesmeed. Eerst door gebruik te maken van de zet- en voorhamer, daarna de handhamer. Om tijd te besparen wordt er mogelijk ook gebruik gemaakt van een pneumatische smeedhamer. Mocht het nodig zijn dan gaan we nogmaals het steelgat onder handen nemen zodat we zeker zijn dat we de steel op een juiste manier kunnen monteren.

14:00-15:00 uur: Pauze. Je kunt je eigen eten meenemen. Echter, in de Proeffabriek van Jumbo (een luxe supermarkt met veel verse producten) kan je eventueel eten en drinken aanschaffen. Deze bevindt zich naast de smederij. Een cafetaria (met de beste patat uit zuid-nederland!) bevindt zich daar weer naast. Aanrader! De docent blijft in de smederij en zal verder werken aan het slijpen van de bijlen.

15:00-16:45 uur: Ieder gaat zijn eigen bijl harden. Daarna gaan we ons richten op de houten steel. Met een haalmes wordt de gewenste vorm uit de houten steel gehaald. Tijdens het bewerken van de steel zal het temperen van de bijlkoppen plaats vinden.

16:45-17:30 uur: de bijlkoppen worden gepolijst en op de stelen bevestigd. Als laatste worden ze aangezet zodat ze echt scherp zijn. ±17:30 uur: Einde 

Docent

Niek Eikelenboom

Wat neem je mee?
Enkele belangrijke praktische tips!
  • Veiligheidsmiddelen zoals brillen, handschoenen en schorten zijn aanwezig.
  • Trek niet-synthetische kleding aan, die eventueel vies mogen worden.
  • Bij winters weer: neem voldoende kleding mee. De smederij kan koud zijn als je niet bij het vuur staat.
  • Stevige (veiligheids)schoenen hebben de voorkeur.
  • Kom op tijd! De workshop bevat een druk programma. Vooral in het eerste deel, tijdens het smeden, kunnen we alle tijd goed gebruiken. Houd er dus rekening mee dat we pas na een aantal uren werken pauze kunnen nemen. Neem tegen de stevige honger evt. een tussendoortje en wat te drinken mee.
  • Kom direct naar de smederij en gebruik niet de hoofdingang van het pand. Op dat tijdstip is er mogelijk geen baliemedewerker aanwezig die je naar de smederij kan sturen. De docent is al in de smederij aanwezig.
  • De smederij bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw aan de Noordkade te Veghel, naast de ingang van de Proeffabriek van Jumbo. Phoenix Cultuur Verlengde Noordkade 10-12 5462 EH Veghel
  • Parkeren op P1 Als je het terrein op komt rijden zie je na 100 meter aan je rechterhand cafetaria Pieperz en daarnaast de ingang van de Proeffabriek van Jumbo. Hiernaast bevindt zich de smederij, met de grote glazen deuren en ramen. De vuren zullen al branden! Nadat de auto is geparkeerd loop je naar deze glazen deuren waar de docent je binnen zal laten.
Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
Lesdata onbekend
Lesdata onbekend
Lesdata onbekend
Lesdata onbekend
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.