Cursus overzicht

Workshop Damascus Mes Smeden

Heb jij altijd al zelf eens ‘damascener staal’ willen smeden? In deze unieke tweedaagse workshop damascus mes smeden doorloop je alle stappen van het maken van een damascus mes. Je leert het ‘wellen’ van de twee staalsoorten, die uiteindelijk zullen zorgen voor het prachtige lijnenspel waar dit damascener staal zo voor gewaardeerd wordt. Wil jij aan deze workshop deelnemen dan moet je al zeker eenmaal eerder gesmeedt hebben binnen de smederij van Phoenix Cultuur. De workshop wordt verzorgd door professioneel siersmid Niek in de goed uitgeruste smederij op de Noordkade in Veghel.

VOOR WIE?

Deelname is alleen mogelijk als er al eerder een workshop of cursus smeden is gevolgd bij Phoenix Cultuur.

Er kunnen maximaal 4 personen deelnemen aan deze dagworkshop.
De minimale leeftijd voor deze dagworkshop is 18 jaar.

Lukt het niet om meerdere personen in te schrijven? Dan zijn er niet voldoende plekken beschikbaar. Kijk dan bij andere mogelijke data of schrijf je in voor de wachtlijst. We informeren je dan zodra er nieuwe data beschikbaar zijn.

Docent(en):
Niek Eikelenboom
Lesdag(en):
Zaterdag, Zondag
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
2
290,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Workshop Damascus Mes Smeden
Omschrijving
Docent
Locatie
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving
EEN damascus mes?

Een damascus mes is gemaakt van damaststaal. Dit staal is gemaakt van twee of meer verschillende metalen die laag-om-laag op elkaar gesmeed (gevuurlast) zijn en worden omgevouwen. Dit zorgt voor hardheid waardoor de messen minder snel breken en ook zijn ze scherp te slijpen.

Een damascus mes smeden kost de nodige tijd. Tijdens de workshop kun je daarom kiezen tussen enkele type messen, die tijdens de twee lessen afgewerkt kunnen worden. Hierbij ben je gebonden aan een bepaalde maatvoering en model mes, maar nuances in het ontwerp en grootte van het mes zijn in zekere mate door te voeren waardoor je toch je stempel kunt drukken op je eigen mes.

De workshop - Dag 1 & 2

De eerste dag start met een stukje theorie over het smeden van damascus staal en het hanteren van het gereedschap met de juiste technieken. Daarna worden de vuren opgestookt en het pakket staal verhit tot de gewenste temperatuur. Met de juiste manier van slaan ‘wellen’ we de lagen van verschillende staalsoorten aan elkaar. Hierna wordt het staal in de lengte uitgesmeed. Deels wordt dit door Niek gedaan met gebruik van een automatische smeedhamer. Dit bespaart veel hamerwerk en dus veel tijd (en blaren). Daarna wordt het staal dubbelgevouwen om het daarna weer aan elkaar te wellen. Het aantal lagen verdubbelt op deze manier. Dit wordt herhaald tot we het gewenste aantal lagen hebben bereikt (richtlijn is circa 80 lagen). Vervolgens wordt de vorm van het mes gesmeed. Als de tijd het toestaat eindigen we de dag met wat slijpwerk. De grove vorm van het mes wordt dan uit het staal geslepen.

De 2e dag staat in het teken van de afwerking. Niek heeft de messen in zijn eigen smederij uitgegloeid, wat de eerste van in totaal drie warmtebehandelingen is om tot een degelijk eindresultaat te komen. Ook heeft hij het mes alvast in de gewenste vorm voor je geslepen. We beginnen met het harden van het mes, de 2e warmtebehandeling. Daarna gaan we het mes (deels) met de hand schuren en polijsten, wat een tijdrovend klusje is. Hierna kunnen we het mes gaan ‘temperen’, de 3e cruciale warmte behandeling. Dit temperen kost tijd. Die tijd benutten we met het maken van een handgestikte lederen schede van natuurlijk gelooid leer. Dit kostbare leer is goed vormbaar, wat er voor zal zorgen dat het mes naadloos in de schede past. Ook kan de schede geverfd worden in de gewenste kleur met professionele leerverf. Een mooie schede geeft het mes meerwaarde en dit verdiend dus aandacht en tijd. Als we hier mee klaar zijn gaan we de messen polijsten en etsen.

Messen smeden: geduld en nauwkeurigheid!

Het smeden van staal is een flinke uitdaging. Niet alleen op fysiek vlak, het is ook een heel precies werkje! Op de juiste manier de hamer op het gloeiende staal laten landen zodat het metaal vervormd wordt naar je wens is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet tegelijkertijd aan veel verschillende facetten denken. Het staal manoeuvreren op het aambeeld en bovendien met de hamer in de juiste positie en met de juiste snelheid raken is een handeling die veel concentratie, oog-hand-coördinatie en wat vertrouwen in je kunnen vereist. Kracht is dus geen vereiste, geduld en nauwkeurigheid des te meer. Er bestaat zelfs een kans dat een mes mislukt. Niek zal je in dat geval een nieuw mes geven waar je verder mee aan de slag kan zodat je ten allen tijden met een mes de workshop kunt afsluiten.

Er kunnen maximaal vier cursisten deelnemen aan deze cursus. Hierdoor heeft elke deelnemer een eigen smidsvuur en er is volop aandacht van de Niek voor elke deelnemer. Wil je je met meerdere personen aanmelden? Wees er dan snel bij, want deze cursus is populair!

Docent

Niek Eikelenboom

Locatie

Als je terrein van de Noordkade op komt rijden (via P1) zie je na 100 meter aan je rechterhand cafetaria Pieperz en daarnaast de ingang van de Proeffabriek. Hiernaast bevindt zich de smederij met de grote glazen deuren en ramen. De vuren zullen al branden! Nadat de auto is geparkeerd loop je naar deze glazen deuren waar de docent je naar binnen zal laten. Nog een herkenningspunt; Aan de linkerkant van de smederij bevindt zich een pinautomaat.

Wat neem je mee?
Een paar belangrijke tips vooraf
  • Veiligheidsmiddelen zoals brillen, handschoenen en schorten zijn aanwezig in de smederij. Trek niet-synthetische kleding aan, die vies mogen worden. Stevige (veiligheids)schoenen hebben de voorkeur.
  • Neem bij lage buitentemperaturen warme kleding mee. Ook al is het bij het vuur lekker warm, de rest van de smederij kan frisjes zijn als het buiten koud is.
  • Houd er rekening mee dat we pas na een aantal uren gewerkt te hebben pauze kunnen nemen. Neem voor tijdens het ochtendprogramma een tussendoortje en wat te drinken mee.
  • Gelieve bij aanvang direct naar de smederij te komen. De ingang bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw, naast de ingang van de Proeffabriek.
Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 15 oktober 2022 10:00 - 17:00
zondag 16 oktober 2022 10:30 - 16:30
zaterdag 10 december 2022 10:00 - 17:00
zondag 11 december 2022 10:30 - 16:30
zaterdag 17 december 2022 10:00 - 17:00
zondag 18 december 2022 10:30 - 16:30
zaterdag 8 oktober 2022 10:00 - 17:00
zondag 9 oktober 2022 10:30 - 16:30
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.