Zoutstook Werkgroep
Zoutstoken bij Phoenix Cultuur
Zoutstoken is uniek in Nederland! Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een laagje glas. Waarom zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf. Terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëf decoraties mooier uitgelicht, ze worden niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een voorwerp heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.
De zoutstookwerkgroep
In de workshops en Zoutstook Werkgroep word je wegwijs gemaakt in de werking van het zout en de mogelijkheden om hierop in te spelen om tot een gewenst resultaat te komen. Het gaat hier dus om werkstukken die je zelf al thuis gemaakt hebt en biscuit gestookt zijn. In de Zoutstook Werkgroep verdiep je je echt in de techniek van het zoutstoken. Je wisselt onderling veel uit met andere deelnemers aan de werkgroep en volgt daarmee een intensief leerproces. Dit is ook een mooie kans om een mooie collectie van jouw persoonlijke zoutverglaasde keramiek op te bouwen.
Het programma
Op woensdagochtend wordt de oven gezamenlijk ingeladen en verricht je bijbehorende werkzaamheden waaronder het onderhoud van de ovenplaten en het aanmaken van glazuren. Op donderdag wordt de oven door de docente gestookt, hier hoef je niet bij aanwezig te zijn. Op zaterdagochtend wordt de oven gezamenlijk uitgeladen en ga je de zojuist gestookte werkstukken samen bespreken.
Bernadette Stokwielder
Bernadette Stokwielder, keramist in hart en nieren en specialist in Zoutstook. Zij heeft tussen 1984-1988 gestudeerd aan de Kunstacademie Den Bosch, keramische vormgeving. Sinds 1993 maakt zij persoonlijk werk en werk in opdracht vanuit haar atelier 'Kleigoed'. Daarnaast geeft zij les bij onder andere Phoenix Cultuur.
"Mijn keramiek heeft vaak een gebruiksfunctie of de vorm blijft hier sterk aan herinneren. De gebruiksfunctie is, in mijn ogen, de extra dimensie in de objecten die ik maak. Dat zijn tot nu toe vooral heel veel theepotten geweest, zoutgestookt, en de laatste 2 jaar zijn daar ook zeer hoge theelicht/objecten bijgekomen. Zij maken de theepot meer autonoom.
Het voelt goed om dagelijks te mogen eten en drinken uit mooi handgemaakt serviesgoed. Ik stook dat werk altijd op steengoed temperatuur en vanaf het jaar 2000 bijna alleen nog maar met zout.
De warme kleuren en de verglazing die zo specifiek zijn voor een zoutstook hebben mijn hart gestolen en het zo verkregen glazuur is vanwege zijn hardheid perfect voor gebruiksgoed.
Het is steeds weer een spannend moment om het resultaat uit de oven te zien komen. Het proces blijft grillig en er komt veel overgave bij kijken; overal in de oven zijn de omstandigheden weer net iets anders wat er voor zorgt dat je nooit vooraf kunt garanderen hoe een kom of theepot er precies uit gaat zien."
Je neemt je eigen werkstukken mee die je zelf al thuis gemaakt hebt en die biscuit gestookt zijn.
Per stook vindt er een verrekening van de kiloprijs plaats, op basis van ingebracht werk (ongeveer tussen €2 en €3,50 per kilo afhankelijk van het totaal).