Cursus overzicht

BIJT! Workshop: Smeed je eigen damast keukenmes

Altijd al zelf een vlijmscherp keukenmes willen maken? Voel de hitte van het vuur, hoor het ritmische hameren op het aambeeld en ervaar de eeuwenoude kunst van het smeden!

Tijdens de eendaagse workshop ‘Damast Keukenmes Smeden’ creëer je jouw eigen mes van hoogwaardig, gedamasceerd staal. Onder begeleiding van een ervaren smid vorm je het gloeiend hete staal tot een uniek lemmet. Vervolgens wordt het mes professioneel geslepen, geëtst en gehard. Daarna geef je het de finishing touch door zelf een stijlvol houten handvat te monteren.

Aan het eind van de dag ga je niet alleen naar huis met een ambachtelijk meesterwerk, maar ook met een mes dat koken tot een nog groter plezier maakt!

  • Veiligheidsmiddelen als brillen, handschoenen en schorten zijn aanwezig. Trek niet-synthetische kleding aan, die eventueel vies mogen worden. Stevige (veiligheids)schoenen hebben de voorkeur.
  • Neem bij lage buitentemperaturen warme kleding mee. Ook al is het bij het vuur lekker warm, de rest van de smederij kan frisjes zijn als het buiten koud is.
  • Houd er rekening mee dat we pas na een aantal uren gewerkt te hebben pauze kunnen nemen. Neem voor tijdens het ochtendprogramma een tussendoortje en wat te drinken mee.
Docent(en):
Darius Verheijden
Lesdag(en):
Zaterdag, Zondag (10:00 - 17:00 uur)
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
1
185,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Special: Damascus Mes Smeden
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Docent

Darius Verheijden

Al van kinds af aan heeft vuur hem gefascineerd. Toen Darius 12 jaar oud was, maakte hij een vuurtje in de achtertuin en stopte hij er een staafje staal in om te kijken wat er zou gebeuren. Hij heeft dit toen met een klauwhamer en een steen als aambeeld gesmeed tot een mesje. Hij verzamelde en maakte steeds gereedschap om thuis na school te smeden. Dat werd zijn hobby en is inmiddels uitgegroeid tot zijn passie.

Toen Darius 14 jaar oud was, ging hij op zoek naar manier om het vak te leren. Hij kwam uit bij Michel Mouton, die in Brussel les gaf. Hij heeft daar de basis van het vak geleerd. Op zijn 15e kreeg hij een stageplek bij Smederij van de Helm, waar hij kon smeden voor klanten. Hij leerde hoe een smederij er als bedrijf uit ziet en hij mocht mee naar smeed-evenementen. Op 16-jarige leeftijd verhuisde het gezin en kreeg Darius de mogelijkheid om groter materiaal aan huis te gaan smeden, met een zelfgemaakte veerhamer. Toen Darius 17 jaar oud was zei Michel Mouton tegen hem "Als je echt in dit vak verder wilt leren, zou ik bij Jos de Graaf in de leer gaan". Zo gezegd, zo gedaan. Jos heeft Darius' basiskennis aangescherpt, hem leren tekenen  en ontwerpen, vakgeschiedenis gegeven en ook veel nieuwe technieken geleerd. Tot op heden leert hij nog steeds veel van Jos. Via Jos kreeg Darius op zijn 18de een stageplek bij Thomas Hochstäd (een meestersmid in Ybbsitz, Oostenrijk). Hier mocht Darius meewerken aan onder andere een 3 meter hoge boomsculptuur. Daarnaast heeft hij ontzettend veel geleerd over smeedcultuur, ontwerpen, modern smeedwerk en werkprocessen in een bedrijfssmederij. Op 19-jarige leeftijd vroegen Jos de Graaf en Phoenix Cultuur hem of hij ook les wilde geven in de siersmederij op de Noordkade, en die kans nam hij met beide handen aan. Aan huis is Darius Verheijden zijn eigen smederij begonnen, en hiermee werd smeden zijn fulltime baan. 

Meer weten? Neem contact op met Darius via tel. 06-10551335

Wat neem je mee?
  • Veiligheidsmiddelen als brillen, handschoenen en schorten zijn aanwezig. Trek niet-synthetische kleding aan, die eventueel vies mogen worden. Stevige (veiligheids)schoenen hebben de voorkeur.
  • Neem bij lage buitentemperaturen warme kleding mee. Ook al is het bij het vuur lekker warm, de rest van de smederij kan frisjes zijn als het buiten koud is.
  • Houd er rekening mee dat we pas na een aantal uren gewerkt te hebben pauze kunnen nemen. Neem voor tijdens het ochtendprogramma een tussendoortje en wat te drinken mee.
  • Deze workshop is exclusief lunch. Er is op locatie volop mogelijkheid om een lunch te halen, bijv in het Café de Afzakkerij. Of neem zelf je lunchpakket mee.
Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 28 juni 2025 10:00 - 17:00
zondag 29 juni 2025 10:00 - 17:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.