Pottenbakken - 25 Lessen
Altijd al willen leren pottenbakken? Volg dan deze jaarcursus Pottenbakken bij Phoenix Cultuur in Veghel. Tijdens deze cursus krijg je het pottenbakkersambacht stap voor stap in de vingers. Deze lessen pottenbakken zijn er zowel voor beginners als gevorderden. Iets voor jou? Lees snel verder.
Inschrijven is het hele jaar mogelijk
Wanneer je later instroomt wordt de prijs van de cursus naar rato aangepast. Vanaf het moment dat jij je inschrijft worden de lessen pas gefactureerd.
LEREN POTTENBAKKEN ALS BEGINNER?
Heb je nog nooit achter de pottenbakkersschijf gezeten? Geen probleem: je begint gewoon bij het begin en leert de eerste basisbeginselen van het draaien. Denk aan: klei kneden, klei centreren, een bodem maken en een wand optrekken. Et voilà: je ziet al gauw mooie vormen ontstaan. Je begint vaak met objecten zoals een kopje of een schaal. Ook ga je aan de slag met vazen, mokken, borden, kannen, ga zo maar door. Oefening baart kunst. Dat geldt ook zeker binnen het pottenbakken. In het begin lijkt de klei een eigen leven leven te leiden. Maar geef je handen alle tijd om te wennen aan de grepen. Geduld wordt beloond. Dat beloven we je!
JEZELF VERDER ONTWIKKELEN ALS (SEMI-)PROFESSIONAL?
Heb je al ervaring met pottenbakken? En wil je je skills naar een hoger niveau tillen? Ook dan ben je van harte welkom bij deze cursus in Veghel. Dankzij professionele en persoonlijke begeleiding word je steeds meer de baas over de klei. Je kunt steeds grotere hoeveelheden klei draaien en je leert de mogelijkheden van de pottenbakkersschijf steeds beter kennen. En de bijzondere vormen die jij voor ogen hebt? Yes, die ontstaan!
MÉÉR DAN ALLEEN DRAAIEN OP DE POTTENBAKKERSSCHIJF
Tijdens onze cursus Pottenbakken ga je verder dan alleen maar draaien op de pottenbakkersschijf. Je leert ook vanalles over het decoreren en glazuren van je keramiek. Want zeg nou zelf: decoratie en glazuur maken jouw keramische object toch weer een stuk unieker. In de lessen maak je kennis met verschillende decoratietechnieken: ringeloren, inkrassen en afplakken. De glazuurtechnieken die aan bod komen, zijn: spuiten, dompelen en kwasten.
En dat is nog niet alles. Je leert ook over het proces waarin klei verandert in keramiek. Het proces van klei tot keramiek is namelijk een complex verhaal waar je tijdens de lessen meer over te weten komt. Je krijgt antwoord op vragen als: hoe wordt de klei gerecycled? Wat is een biscuitstook? Wat is glazuur? Wat is een glazuurstook? Wat is aardewerk? Wat is steengoed?
WORKSHOP OF CURSUS VOLGEN?
Ben je enthousiast geworden? En wil je het liefst vandaag nog met je handen in de klei? Meld je aan en kom vrijblijvend een kijkje nemen in de les. Daarnaast bieden we regelmatig workshops aan waarin je op een laagdrempelige manier kennis kan maken met dit prachtige ambacht.
Lianne Rijkers
Lianne geeft ruim 35 jaar keramieklessen aan een groot aantal groepen, omdat het haar passie is om kennis over te dragen. Hoewel keramiek het vakgebied is waar zij in gespecialiseerd is, heeft ze na haar opleiding keramiek aan de kunstacademie in Den Bosch (1985) vele verschillende technieken, workshops en cursussen gevolgd; van beelden in beton, brons gieten en porseleinrestauratie tot industrieel schoenontwerpen en ambachtelijk schoenmaken.
Lianne exposeert als zij het interessant vindt en maakt daar dan meestal speciaal werk voor, zoals bijvoorbeeld een 3D kast voor de woonbeurs in Amsterdam, een serie Japanse slofjes voor de Dutch Design week in Eindhoven of een zitobject voor de gemeente Valkenswaard in de openbare ruimte naar aanleiding van de kap van drie monumentale beuken. Ze werkt graag in opdracht en past de materiaalkeuze aan het onderwerp aan. Daarom voelt ze zich meer een designer met specialisatie in keramische technieken.
Bij deze jaarcursus Pottenbakken neem je zelf je draai-gereedschappen mee. De docent zal dit in de eerste les met jou bespreken.
De klei koop je bij Phoenix Cultuur zelf. In de klei-prijs zijn de stook- en glazuurkosten mee berekend.
Het is handig om de eerste les een schort mee te nemen zodat je kleding niet vuil wordt, een aardappelschilmesje en een theedoek.