Winnaars ‘Phoenix Vuurvogel wedstrijd’ bekend gemaakt

15/10/2021

Op donderdag 14 oktober, een jaar na het startsein van de Vuurvogel wedstrijd die werd uitgeschreven rondom het vijfjarige lustrum van Phoenix Cultuur, zijn de winnaars bekend gemaakt. Uit de 22 unieke en bijzondere Vuurvogel-kunstwerken kozen de publieksjury én de Phoenix-jury twee favorieten als winnaar.

Prijsuitreiking
Na een openingswoord van Barbara Brouwer (directeur van Phoenix Cultuur) en Pierre Cops (beeldend kunstenaar/graficus en docent) maakte Wilma Bierens (bestuurslid Cultuurfabriek) de winnaars bekend. Het bezoekende publiek bracht in totaal maar liefst 191 stemmen uit en koos unaniem voor de ‘gerecyclede Vuurvogel’ van Lisa van Zandbeek (11 jaar) uit Gemonde. Lisa: “Renix staat voor recyclen en niks hoeft weg. Met mijn Renix wil ik andere kinderen laten zien dat je ook kan knutselen met spullen in en rond huis. Spullen die weg kunnen. Kijk eens vaker om je heen en begin te knutselen, er ontstaat vanzelf iets moois.” Lisa ontving uit handen van Wilma Bierens een cadeaubon om vrij te besteden bij een creatieve speciaalzaak. Op de tweede plaats eindigde Harm van Zutphen uit Schijndel en op de gedeelde derde plaats Anne Kossen (9 jaar) uit Veghel en Wies van Zoggel (13 jaar) uit Schijndel. De Phoenix-vakjury, bestaande uit Ties van Dooren (Stadskrant Veghel), Pierre Cops en Barbara Brouwer, bekeken alle werkstukken vanuit hun eigen inzicht en expertise. Zij kozen gezamenlijk voor de Vuurvogel van luciferstokjes, gemaakt door Ivo Spikmans uit Eindhoven. Hierover zei de jury: “Een supersterk concept in een helder en eenvoudig beeld neergezet, mooi en sterk symbolisch werk. De essentie van opbranden verbeeld met eenvoudige middelen, een seconde voor transitie. Het moment van ontbranding en wedergeboorte is voelbaar. Je krijgt zin om het aan te steken.” Ivo wint met zijn vuurvogel de dagworkshop op maat. Monique van der Steen en haar zoon Lars Hanegraaf ontvingen vanuit de jury de tweede en derde plaats voor hun illustratieve vuurvogels.   

Vuurvogel wedstrijd
De Vuurvogel wedstrijd werd in oktober 2020 opgezet in het kader van het vijfjarige bestaan van Phoenix Cultuur. Maar liefst 22 creatieven uit heel Meierijstad en daarbuiten zonden hun eigen creatieve vertaling van de Vuurvogel in. Ondanks de corona-pandemie en de bijbehorende beperkingen, konden alle inzendingen vanaf juli 2021 toch nog een hele zomer lang voor publiek geëxposeerd worden op de Noordkade in Veghel.

Phoenix Cultuur bedankt alle 22 deelnemers voor hun bijdrage aan een succesvolle wedstrijd en expositie: Frans Hulzink, Janneke Ludwig, Wies van Zoggel, Harm van Zutphen, Diri van Boxtel, Henriette van Schijndel, Ivo Spikmans, Jules Spikmans, Liam Spikmans, Anne Kossen, Julia van Dommelen, Barbara van Dommelen, Lotte de Groot, Femke Dings, Lars Hanegraaf, Monique van der Steen, Lisa van Zandbeek, Sabine Voets, Gwen van der Velden & Martine de Goeij, Anne van Beljouw, Annebel Hendriks en Will de Groot.

Winnaars ‘Phoenix Vuurvogel wedstrijd’ bekend gemaakt

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag