Pianoleerlingen Phoenix Cultuur laten de klanken van onze planeet resoneren in uniek muzikaal project

27/05/2024

Op zaterdag 15 juni gaan pianoleerlingen van Phoenix Cultuur in twee workshops op een wel heel bijzonder klankavontuur. Er wordt door de leerlingen gespeeld op zogenaamde ‘prepared piano’s’. Dit zijn afgeschreven piano’s die hergebruikt en aangepast worden door objecten op of tussen de snaren te plaatsen. Zo worden er nieuwe en unieke geluiden gecreëerd. De resultaten van de workshops zijn op zaterdag 22 juni te beluisteren tijdens een gratis toegankelijk concert op de Noordkade. De workshops en het concert staan in het teken van ‘Save the Planet’, het behoud van en het goed zorgen voor onze planeet. Met behulp van de prepared piano’s transformeren de leerlingen de vergeten en bijzondere noten tot een krachtige boodschap voor de aarde.

Prepared piano’s

Voor dit project worden een aantal afgeschreven piano’s hergebruikt. Het toevoegen van materialen en objecten tussen en aan de snaren van een piano’s beïnvloed de klanken en tonen van het instrument. Tijdens de workshops op 15 juni gaan de leerlingen onder begeleiding van de pianodocenten experimenteren met verschillende technieken, zoals het plaatsen van punaises in de hamerkoppen en het invoegen van kranten tussen de snaren.

Concert en poëzie: Save the Planet
De resultaten van alle experimenten zijn op zaterdag 22 juni 2024 te horen tijdens een concert waar de prepared piano's centraal staan. Naast de intrigerende klanken van de geprepareerde piano's, worden ook stukken met het thema 'Aarde' op niet aangepaste piano’s uitgevoerd. Tussen de muziekstukken door laten basisschoolleerlingen uit Meierijstad hun stem laten. Onder leiding van CHV Academy-docent Elke van Gompel hebben zij gedichten en spoken word voorbereid met als thema het beschermen van onze planeet.

Phoenix Connected
Dit uitdagende pianoproject wordt georganiseerd onder de noemer Phoenix Connected: het programma waarmee Phoenix Cultuur binnen de eigen organisatie en in samenwerking met externe partners, praktisch werk maakt van onder meer milieubewuster werken. Daarnaast daagt ze iedereen uit om op een positieve, inspirerende en kunstzinnige manier aan de slag te gaan met de Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties zijn geformuleerd.

Het gratis toegankelijke concert op 22 juni 2024 begint om 16.00 uur en vindt plaats in de Malerij op de Noordkade in Veghel. Kom en laat je inspireren door de kracht van muziek en de stemmen van onze jonge generatie terwijl we samen streven naar een duurzamere wereld!

Pianoleerlingen Phoenix Cultuur laten de klanken van onze planeet resoneren in uniek muzikaal project

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag