Kunstproject het Kloosterkwartier: bekijk je eigen wijk met andere ogen!

06/09/2022

Na een audiowandeling in de Kloostertuin in september 2021 en een Drive Through in februari van dit jaar, werkt Kunstproject het Kloosterkwartier in Veghel de komende maanden, door middel van verschillende kunstworkshops, toe naar een mooie finale in november. Het doel van het kunstproject: bewoners van de nieuwe Veghelse wijk met elkaar verbinden en laten kennismaken, door het delen van verhalen én door actieve deelname aan kunstactiviteiten. De verhalen van de (voormalige) bewoonsters van het klooster maar ook de verhalen van de huidige bewoners, rondom het thema THUIS, staan hierbij centraal. Kunstproject het Kloosterkwartier is een initiatief van Phoenix Cultuur, in samenwerking met theatermaker Monika Kowalewska, Ons Welzijn en LeefGoed en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Lang Leve Kunst.

Over Kunstproject Het Kloosterkwartier
Kunstproject het Kloosterkwartier is er voor alle bewoners in en rondom het klooster in het centrum en het voormalig ziekenhuisterrein in Veghel. Met dit kunstproject zorgen we door middel van deelname aan kunstactiviteiten voor kennismaking en verbinding tussen de bewoners in deze nieuwe Veghelse wijk. Centraal staat het thema THUIS en wat ‘je thuis voelen’ voor jou betekent. Het kunstproject is gebaseerd op de verhalen van (voormalige) bewoners, de Zusters Franciscanessen en van de huidige bewoners, dus wellicht ook op jouw verhaal.

Gratis workshops
In september en oktober bieden kunstprofessionals van Phoenix Cultuur diverse workshops aan, zoals dansen, smeden, keramiek, verhalen schrijven of acteren. De workshops sluiten aan bij het thema THUIS. Ben je zelf geen bewoner in het Kloosterkwartier, maar ben je bijvoorbeeld mantelzorger of op een andere manier betrokken bij een bewoner die graag deelneemt? Dan zijn jullie ook samen van harte welkom om deel te nemen. Deelname aan deze workshops is gratis en nog belangrijker: de workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Dus voor beginners en voor iets meer ervaren deelnemers, voor jong en voor oud(er), met of zonder een hulpvraag. Heb je vragen over vervoer of toegankelijkheid? Neem dan contact op met Hester Klein Tijssink via tel. 06-13316516. Aanmelden kan via productie@phoenixcultuur.nl. Vermeld in de mail ook de leeftijd en het adres.

17, 18, 19 en 20 november: Finale met bijzondere beeldende audio-route
In november wordt de finale van het Kunstproject het Kloosterkwartier gepresenteerd met een beeldende audio-route. In deze route door de wijk, getiteld THUIS, vertellen onder andere ouderen, vluchtelingen, jongeren en buurtkinderen uit het Kloosterkwartier hun ideeën en geheimen over het thema ‘je ergens thuis voelen’. Waar voel je je thuis en waar niet? En waarom? De verhalen die door de makers opgehaald zijn, worden tijdens de wandeling beluisterd en in beeld weergegeven door projecties op onder andere de muren in de wijk. Wandel door het Kloosterkwartier en laat je meevoeren!

De regie van het project is in handen van theatermaker Monika Kowalewska. De tekst voor THUIS wordt geschreven door de bewoners zelf, onder de leiding van Maaike Bergstra. Daarnaast vormen beeldende kunst en muziek een belangrijke component. Componist Yori Olijslagers verzorgt de soundscapes en scenografen Tom Heintz en Jolein Kop ontwikkelen het decor in de vorm van visuals en dragen bij aan het concept van deze beeldende audio-route.

Meer informatie:
Klik hier voor alle actuele informatie over het kunstproject, de workshops en de beeldende audio-route!

Kunstproject het Kloosterkwartier: bekijk je eigen wijk met andere ogen!

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag