Kom naar BIJT! het Kunst over Voedsel Festival op de Noordkade

30/03/2023

VEGHEL/MEIERIJSTAD - De Noordkade nodigt je uit voor een verrassend nieuw en interactief festival dat zich vastbijt in het actuele thema over het wereldwijde voedselvraagstuk: BIJT! hét Kunst over Voedsel Festival. Het vindt plaats van 28 juni t/m 9 juli. Een festival zoals dat eigenlijk alleen op de Noordkade in Veghel kan plaatsvinden. Je kunt er genieten van bijzondere beeldende kunst, live muziek, theater, film en dans, activiteiten die niet alleen al je zintuigen prikkelen, maar ook een directe relatie met voedsel hebben. De organisatie van BIJT! presenteert vandaag al een voorproefje. Meer info op www.bijt-festival.nl.

Onderscheidend, spraakmakend en spannend, maar ook leuk en toegankelijk voor iedereen, wie je ook bent of waar je ook woont, daar staat BIJT! voor. Voor deze eerste editie staat de ‘eter’, de consument centraal. 

BIJT! is een initiatief van de samenwerkende partijen binnen de Cultuurfabriek op de Noordkade; De Compagnie, Cultuur Haven Veghel, Phoenix Cultuur en Theater aan de Noordkade, De Blauwe Kei. BIJT! wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Bijzonder en interactief
Zo is er de bijzondere en interactieve theatervoorstelling ‘Slachtvisite’ door de gerenommeerde Peergroup. Het Vlaamse theatergezelschap Laika brengt de zinnenprikkelende voorstelling ‘LANDMAAL’, uit de trilogie ‘koken voor het einde van de wereld. De Muzikale Moestuin komt met muzikaal talent uit de eigen regio. Bij ‘Aan tafel met Kiki van Eijk’ gaan cursisten, onder leiding van deze topdesigner aan de slag met het maken van gebruikskeramiek en tafeltextiel. Maar ook geweldige voedselfotografie van o.a. Louise te Poele en Klaus Pichler; van stillevens van rottend voedsel waarin voedselconsumptie tegenover hongersnood centraal staat. Verder speelt Jasper Udink ten Cate als ‘Creative Chef’ zijn ‘Kitchen Concerts’ vol kunst, proeven, infotainment en funky muziek.

Wereldwijd
Theaterdirecteur en directievoorzitter van de Cultuurfabriek Harry Vermeulen is enthousiast over het thema en programma: “Veel mensen zijn bezig met het vraagstuk over ons dagelijks eten en drinken, waar dat vandaan komt en hoe het -ook in de toekomst- geproduceerd moet worden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in onze directe omgeving. De verhalen, emoties en denkbeelden over ons voedsel geven we graag -letterlijk- een podium op onze Noordkade, een plek waar voedsel in het DNA zit. Bijzondere theatermakers, kunstenaars, musici en ‘chefs’ nemen je 12 dagen lang mee in hún inspirerende en soms kritische kijk op voedsel. Je komt toch ook?”

Eigen manier
“We moeten ons allemaal voeden en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Met de voorstelling Slachtvisite willen we een dialoog op gang brengen over wat we eten en hoe dit eten gemaakt wordt,” vertelt Dirk Bruinsma, artistiek directeur en bedenker van de theatervoorstelling Slachtvisite. “Tijdens deze voorstelling, die we samen met lokale slagers maken, staan we niet met een geheven vingertje voor ons publiek om hen op hun vleesconsumptie te wijzen. We gaan eerst samen heerlijk eten en brengen daarna het ambacht van de slager voor het voetlicht. Als je weet wat je eet, weet je ook wat dit voor jouw omgeving betekent. Die boodschap brengen wij op een onderhoudende en gezellige manier tijdens BIJT! In Veghel, in het hart van de varkenssector.” 

Check via onderstaande button de spiksplinternieuwe website van BIJT! Kunst en Voedsel Festival en meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het volledige festivalprogramma!

www.bijt-festival.nl

Kom naar BIJT! het Kunst over Voedsel Festival op de Noordkade

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag