Etalage-expositie ‘Meisje met de Parel’ op z’n Meierij’s succes in Veghel

28/04/2021

Van 5 maart tot en met 7 april werden 28 persoonlijke vertalingen van het wereldberoemde 17e eeuwse schilderij ‘Meisje met de Parel’ geëxposeerd in het centrum van Veghel. Voorbijgangers brachten massaal hun stem uit op hun favoriete top drie kunstwerken, gemaakt door 25 schildercursisten van Phoenix Cultuur. Op woensdag 21 april jl. vond de prijsuitreiking plaats en werden de winnende stemmers in het zonnetje gezet.

De winnende stemmers
Met in totaal 157 stemmers heeft de reizende etalage-expositie, die onlangs is verhuisd naar het centrum van Schijndel, een mooi eerste succes gevierd in Veghel. Van de vele passanten hebben 109 mensen gestemd via QR code en 48 mensen via het stemformulier dat in de Stadskrant Veghel werd gepubliceerd. De stemmers die het dichtste bij de winnende combinatie van de drie populairste schilderijen zaten, werden afgelopen woensdag 21 april in het zonnetje gezet: Irene van der Burgt, Ingrid van Doore, Seth van der Linden en Yolanda Simons. Zij ontvingen mooie, toepasselijke prijzen die beschikbaar zijn gesteld door Schellen Boek- en Kantoorboekhandel, Juwelier van Hout, Schoenenzaak van Es, Art Studio Christian van Hedel en City management Veghel. De jonge Seth (7 jaar) wilde zelf ook graag meedoen aan de expositie, maar kreeg van zijn moeder te horen dat dat helaas niet mogelijk was. Daarop maakte hij een prachtige kindertekening van het Meisje met de Parel met een stemformulier, dat direct het hart stal van de organisatie. Seth ontving voor zijn bijdrage een kinderboek over het Meisje met de Parel, uitgegeven door het Mauritshuis.

De favoriete kunstwerken
De 28 kunstwerken worden zonder vermelding van de naam van de kunstenaar geëxposeerd en enkel voorzien van een letter. Uit alle stemmen in Veghel is een winnende lettercombinatie ontstaan: M – Z – S. Deze combinatie refereert naar de schilderijen van schildercursisten Peter van der Burgt (M), Anny Pulskens (Z) en Erika Wijntjes (S). Op het ‘meisje met de Parel die een PCR-test krijgt afgenomen’ van Peter werd het meeste gestemd, vanwege het zeer actuele karakter.

Van Veghel naar Schijndel en Sint-Oedenrode
De 28 ‘Meierijse meisjes met de Parel’ worden tot en met 23 mei geëxposeerd in het centrum van Schijndel en zullen daarna hun laatste reis afleggen naar het centrum van Sint-Oedenrode. In beide dorpskernen wordt het publiek opgeroepen een kijkje te nemen bij de expositie en deel te nemen aan de wedstrijd, door een stem uit te brengen op drie favorieten.

Etalage-expositie ‘Meisje met de Parel’ op z’n Meierij’s succes in Veghel

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag