Een lied met een missie: breng kunst structureel terug in de klas!

20/09/2021

Singer-songwriter en kunstdocent Chelsea Foreman heeft in samenwerking met CHV Academy, Circle of Talent het prachtige lied ‘Eef is een Kunstenaar’ geschreven. Dit lied gaat over Eef, het gaat over Chelsea zelf en over heel veel kinderen en jongeren die in Nederland op school zitten en zich een buitenbeentje voelen, die niet meekomen op school omdat ze zich niet begrepen of gezien voelen. Dit lied gaat over jou, het is zo persoonlijk dat het bij velen een gevoel van herkenning oproept. In het Nederlandse onderwijssysteem staan presteren en de kernvakken bovenaan: taal en rekenen. En daarmee doen we zoveel kinderen en jongeren tekort.

“Sep komt naar de klas, zijn tas vol met ideeën om Eef te laten zien dat het bestaat. Hij zegt kunst is net magie, je kunt alles bereiken met een vleugje fantasie. Jij bent het waard. Dus teken je droom.”

Kunst is een echt vak
De achterliggende boodschap van het lied: naast taal, rekenen en gym moet ook elke week een kunstles de nieuwe standaard worden. Structurele lessen, naast kunstprojecten, met een kunstprofessional voor de klas. Natuurlijk is het fantastisch als een leerkracht zingt in de klas, leuke tekenlessen geeft of een musical te gek vindt. Maar kunst, of het nu muziek, beeldende kunst, dans of theater is, is echt een vak. Een prachtig vak waar docenten voor gestudeerd hebben. Zij zijn de professionals die naast de eigen leerkracht voor de klas horen te staan. Door deze structurele kunstlessen van professionele kunstdocenten gaan kinderen lekkerder in hun vel zitten, presteren ze op andere vlakken ook beter en worden ze gelukkiger. Een sterkere invulling van passend onderwijs bestaat er niet.

“Eef staat op het plein, te wachten tot de bel gaat, dan rennend naar de klas want ze wil meer. Het is vandaag de dag, dat kunst op het menu staat en dat geeft haar de kracht, plezier en meer. Ze is niet in toom. Ze tekent haar droom. Want Eef is een kunstenaar.”

Kunst op alle basisscholen
In de Noord-Brabantse gemeente Meierijstad hebben bedrijven (waaronder Jumbo, Vanderlande, Oerlemans Packaging en de Rabobank) samen met de gemeente, het onderwijs en kunstonderwijs de handen ineen geslagen, waaruit de CHV Academy, Circle of Talent is ontstaan. Dankzij de investeringen in CHV Academy krijgen sinds oktober 2017 alle kinderen in de groepen 4 t/m 6 en grotendeels ook 7 op alle 34 basisscholen (inclusief speciaal onderwijs) in Meierijstad elke week een kunstles van een professional. Het team van kunstprofessionals, waaronder Chelsea Foreman, brengt elke week magie en fantasie in de klas en de resultaten daarvan zijn nu al merkbaar, op school én daarbuiten.

Een lied met een missie
Met het uitbrengen en ondersteunen van het persoonlijke lied van Chelsea Foreman inspireert CHV Academy andere scholen, collega’s, gemeentes en bedrijven in heel Nederland om ook te kiezen voor – en te investeren in - structureel professioneel kunstonderwijs. Hierin investeren is investeren in onze kinderen en jongeren en de creatieve en gelukkige volwassenen in de maatschappij van de toekomst. Elke gemeenschap verdient een eigen Circle of Talent met structureel kunstonderwijs op alle scholen, want:

In iedereen zit een kleine Eef, te wachten op een beetje magie en fantasie op school!

Bekijk, beluister en beleef het lief ‘Eef is een Kunstenaar’ via YouTubeSpotify en iTunes!

Deel jij mee? Repost onze posts op social media en gebruik hierbij de hashtags #kunstopschooljuistnu #eefiseenkunstenaar #circleoftalent. Je vindt ons op FacebookInstagram en Twitter.

Door gezamenlijk deze boodschap te verspreiden en te staan voor deze missie, kunnen we het aantonen van de onmisbaarheid van kunst en cultuur voor iedereen in onze maatschappij kracht bij zetten.

Een lied met een missie: breng kunst structureel terug in de klas!
CHV Academy en Chelsea Foreman lanceren 'Eef is een Kunstenaar'

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag