Beelden in Beeld: jubileumexpositie door cursisten van 
beeldhouwer en docent Caroline Teesing

28/03/2023

Beeldhouwen is een vak. Wie dat als geen ander uitdraagt is de in Eindhoven gevestigde kunstenaar Caroline Teesing. Zij geeft les in deze ambachtelijke kunstvorm bij Phoenix Cultuur in Veghel, de Wiele in Geldrop en in haar eigen atelier in Eindhoven. Om te vieren dat ‘hun’ Caroline 25 jaar lesgeeft wordt er door de huidige cursisten de gezamenlijke expositie ‘Beelden in Beeld’ ingericht. In het Paasweekend vindt deze tentoonstelling plaats in de Kruisruimte aan de Generaal Bothastraat 7E in Eindhoven.

De Kruisruimte is een plek waar kunstenaars, vormgevers en kunstliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. Caroline Teesing is een van de bewoners en haar atelier staat drie keer per week open voor cursisten. Tel daarbij de uren dat zij bij De Wiele in Geldrop en Phoenix Cultuur op de Noordkade in Veghel werkt en je beseft dat het in 25 jaar tijd om heel wat lesuurtjes gaat.

Caroline werd geboren in Den Haag. In haar vroegste jeugd kwam ze met beeldhouwkunst in aanraking door onder andere haar opa en haar stiefvader, die kunstenaar was. Toch was hij het die haar afraadde naar de kunstacademie te gaan, want zo zei hij, “daar leer je niks.” Zo bewandelde Caroline een ander pad dat haar uiteindelijk naar Italië leidde, de bakermat van de beeldhouwkunst. Ze belandde in 1988 bij zomerschool Campo dell’ Altissimo in het bergdorpje Azzano di Seravezza. Daar vond ze wat ze zocht. Ze bleef er langer dan gepland en uiteindelijk werden het mooie lange zomers op de berg waar in de buurt het marmer voor het oprapen ligt. Terug in Nederland zocht en vond ze een eigen werkplek in Utrecht, om iedere zomer opnieuw terug keren naar Azzano.

Sinds 1998 geeft ze iedere zomer lessen bij Campo dell’ Altissimo, een internationale beeldhouwschool. In Nederland gaf ze sindsdien les in Utrecht en sinds 2011 in Eindhoven, vanuit haar inspirerende atelier. Ze heeft er geen seconde spijt van naar Brabant te zijn verhuisd. “Je woont en werkt hier tussen kunstenaars en muzikanten, ieder heeft zijn eigen wereld, maar je verstaat elkaar.”

Ondertussen is er een trouwe club cursisten en weet Caroline veel mensen te inspireren en begeleiden. Ze heeft er nog altijd plezier in. “Het is ook altijd nieuw. Ik herinner me nog hoe ik zelf ooit begon. Het is heerlijk om mensen mee te nemen in de wereld van het beeldhouwen. Helpen bij de eerste schreden, het materiaal leren te begrijpen. Door weg te nemen ontstaat ruimte, diepte en volume. Dat zijn openbarende momenten. Het is steeds weer een ontdekkingsreis. Ik deel graag mijn liefde voor het vak en vind het leuk om mensen wegwijs te maken in deze wereld. En opeens besefte ik dat ik dit al 25 jaar doe. Het is een mooie kapstok voor een tentoonstelling. Maar het is ook leuk dat de cursisten elkaar zo eens ontmoeten en laten zien wat er gemaakt wordt. Ik heb in de loop der jaren heel wat mensen begeleid, maar de groep die nu exposeert zijn de mensen die nu bezig zijn. Naast de mogelijkheid elkaar te ontmoeten leeft het werk bij de gratie dat het gezien wordt. Er mag best meer aandacht zijn voor de beeldhouwkunst. Het is zo’n mooie manier van werken.”

De letterlijke betekenis is dan ook ‘houwen in steen’, je hakt een beeld door het weghalen van materiaal. Laagje voor laagje, soms is de uitkomst dan ook heel anders dan wat je van te voren had bedacht. In een tijd waar veel van mensen gevraagd wordt en mensen veel achter een computer zitten is het tactiele beeldhouwen een fysieke bezigheid. Alles moet tegenwoordig snel, maar dat gaat bij het beeldhouwen niet op. Het creëren is een langzaam proces, er wordt een ander deel van de hersenen aangesproken. Als tegenhanger van onze snelle cognitieve wereld, een weldaad.

Wie kennis wil maken met de wereld van Caroline Teesing, haar cursisten en hun werken is welkom bij de Kruisruimte op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 april, steeds van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over cursussen en workshops via haar www.carolineteesing.comKlik hier voor meer informatie over haar cursussen bij Phoenix Cultuur >

Beelden in Beeld: jubileumexpositie door cursisten van 
beeldhouwer en docent Caroline Teesing

wil je nog wat vragen?

Heb je een vraag of wil je wat meer informatie ontvangen over een bepaalde cursus? Klik dan op onderstaande button, vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 
Stel je vraag