Cursus overzicht

Workshop Losse Zoutstook (BESLOTEN GROEP)

Heb je een kennismakingsworkshop gevolgd of al elders ervaring opgedaan met het zoutstoken en kun je zelfstandig jouw werk voorbereiden voor een stook? Dan biedt Phoenix Cultuur je de mogelijkheid om aan een losse zoutstook deel te nemen, onder leiding van keramiste Bernadette Stokwielder.

Let op: deze workshop betreft een besloten groep! 

Docent(en):
Bernadette Stokwielder
Lesdag(en):
Woensdag (10:00 - 14:00 uur), Zaterdag (10:00 - 14:00 uur)
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
2
99,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Workshop Losse Zoutstook (BESLOTEN GROEP)
Omschrijving
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving
WORKSHOP LOSSE ZOUTSTOOK: HET PROGRAMMA

Een losse zoutstook bestaat uit twee dagdelen. Op woensdagochtend van 10.00 - 14.00 uur laden we gezamenlijk de oven in en worden er bijbehorende werkzaamheden verricht, waaronder het onderhoud van de ovenplaten en aanmaken van glazuren. Op donderdag wordt de oven door Bernadette gestookt. Hier hoef je niet bij aanwezig te zijn. Op zaterdagochtend van 10.00 - 13.00 uur laden we de oven gezamenlijk weer uit, waarna we de zojuist gestookte werkstukken gaan bespreken.

Deze workshop is bij uitstek geschikt voor gevorderden in keramiek. Aan deze workshops kunnen zowel draaiers als handvormers deelnemen, als je maar werkt met steengoedklei of porselein. 

Heb je tussendoor even tijd? Neem dan zeker eens een kijkje bij de mooie collectie zoutverglaasde keramiek van wijlen Jan van Houdt, die een mooie bestemming heeft gekregen in de hal bij de entree van de Cultuurfabriek.

ZOUTSTOKEN IS UNIEK IN NEDERLAND 

Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een laagje glas. 

HET ZOUTGLAZUUR

Waarom zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf, terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëfdecoraties mooier uitgelicht en niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een voorwerp heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.

In de workshop wordt je wegwijs gemaakt in de werking van het zout en de mogelijkheden om hierop in te spelen om tot een gewenst resultaat te komen. Het gaat hier dus om werkstukken die je zelf al thuis gemaakt hebt en die biscuit gestookt zijn.

Docent

Bernadette Stokwielder

Bernadette Stokwielder, keramist in hart en nieren en specialist in Zoutstook. Zij heeft tussen 1984-1988 gestudeerd aan de Kunstacademie Den Bosch, keramische vormgeving. Sinds 1993 maakt zij persoonlijk werk en werk in opdracht vanuit haar atelier 'Kleigoed'. Daarnaast geeft zij les bij onder andere Phoenix Cultuur.

"Mijn keramiek heeft vaak een gebruiksfunctie of de vorm blijft hier sterk aan herinneren. De gebruiksfunctie is, in mijn ogen, de extra dimensie in de objecten die ik maak. Dat zijn tot nu toe vooral heel veel theepotten geweest, zoutgestookt, en de laatste 2 jaar zijn daar ook zeer hoge theelicht/objecten bijgekomen. Zij maken de theepot meer autonoom.

Het voelt goed om dagelijks te mogen eten en drinken uit mooi handgemaakt serviesgoed. Ik stook dat werk altijd op steengoed temperatuur en vanaf het jaar 2000 bijna alleen nog maar met zout.
De warme kleuren en de verglazing die zo specifiek zijn voor een zoutstook hebben mijn hart gestolen en het zo verkregen glazuur is vanwege zijn hardheid perfect voor gebruiksgoed. 

Het is steeds weer een spannend moment om het resultaat uit de oven te zien komen. Het proces blijft grillig en er komt veel overgave bij kijken; overal in de oven zijn de omstandigheden weer net iets anders wat er voor zorgt dat je nooit vooraf kunt garanderen hoe een kom of theepot er precies uit gaat zien."

 

Wat neem je mee?

De workshopprijs is excl. stookkosten. Per stook vindt er een verrekening van de kiloprijs plaats op basis van ingebracht werk (ongeveer tussen de €2,- en €3,50 per kilo, afhankelijk van het totaal).

Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
woensdag 7 februari 2024 10:00 - 14:00
zaterdag 10 februari 2024 10:00 - 14:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.