Cursus overzicht

Workshop Groot Draaien

'Groot draaien' met Ton van Schagen. Maar hoe dan? Ton van Schagen demonstreert zijn werkwijze en laat je in twee dagen met een kleimassa draaien zoals je nog nooit hebt gedaan. Je leert hoe je grotere kleimassa’s centreert, optrekt, controle houdt en hoe je uit meerdere delen kunt draaien.

Deze workshop is voor iedereen die het draaien op de pottenbakkersschijf onder de knie heeft en op zijn/haar niveau een volgende stap wil zetten en een uitdaging aangaat om groter te draaien.

Docent(en):
Ton van Schagen
Lesdag(en):
Zaterdag (10:00 - 16:00 uur)
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
2
175,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Workshop Groot Draaien
Omschrijving
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving

Ervaren Ton van Schagen laat je tijdens deze workshop zien en ervaren hoe je grotere kleimassa’s centreert, optrekt, onder controle houdt en hoe je uit meerdere delen kunt draaien. De meeste grotere modellen draait hij uit 2 delen. Dan moet je denken aan zo’n 10 kilo voor de voet en het 2de deel tussen de 5 en 10 kilo afhankelijk van het model. De stevigheid van de klei is hiervoor belangrijk. Het beste is het wanneer je gelijk de 2 delen kunt samenvoegen en het werkstuk afmaakt. Vervolgens wil hij een vaas uit 2 delen draaien. Hij zal ook laten zien hoe je een grote schaal kunt draaien.

De tweede dag ga je het gemaakte werk afdraaien. Mocht je niks hebben om af te draaien oefenen we gewoon lekker door in het centreren, optrekken en vormen van een grotere kleimassa.

Plezier beleven en je kennis vergroten staat voorop in de workshop. Enige basiskennis met het draaien is wenselijk, maar het is zeker niet verplicht meteen tientallen kilo’s klei op je schijf te zetten.
De maximale groepsgrootte van 8 deelnemers maakt dat individuele aandacht mogelijk is.

Docent

Ton van Schagen

Ton van Schagen studeerde keramiek en schilderen/grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ook heeft hij de opleiding keramiek aan de SBB Midden Holland in Gouda gevolgd. Ton werkt sinds 2000 als draaier en ontwerper bij Mobach keramiek in Utrecht. Naast zijn werk bij Mobach maakt hij ook eigen werk. Ton heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in raku-keramiek, vervaardigd uit porselein of steengoed, al dan niet vermengd met zilverzand. Zo ontwikkelde hij zich tot ervaren keramist en keramiekdocent.

Wat neem je mee?

Neem een notitie-/schetsboekje mee voor het noteren van maten, gewichten, vormen en ideeën. 

We bevelen aan om je eigen draaigereedschap mee te nemen.

Om je kleding schoon te houden kun je zelf een schort meenemen. 

Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 8 juni 2024 10:00 - 16:00
zaterdag 15 juni 2024 10:00 - 16:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.