Cursus overzicht

Special: Herinneringsbeeld o.l.v. Caren van Herwaarden

In deze workshop ga je van zelf-meegebrachte, gebruikte stoffen een persoonlijk, bezield beeld maken. Gebruikt textiel draagt geschiedenis met zich mee, het zit vol herinneringen die naar boven komen, fijne momenten maar ook verdrietige. Als kind had je een knuffel of dekentje dat je troost gaf als je bang of eenzaam was. Het was een ‘ding’ maar toch was het véél meer dan alleen het materiaal waaruit het was gemaakt: het was bezield.

Je gaat jouw herinneringen verwerken tot een beeld. Een beeld dat je kunt zien en vasthouden. Het wordt jouw persoonlijke herinneringsbeeld. Caren van Herwaarden maakt naast haar schilderwerk ook lakenbeelden. De aanleiding voor deze zgn. ‘lakenbeelden’ van beeldend kunstenaar Caren van Herwaarden, waren de lakens van haar moeder. Caren kreeg van haar moeder, vanaf dat ze op de kunstacademie zat, al haar oude lakens en handdoeken, die als doek dienden voor haar kwasten en verf in het atelier. Toen haar moeder stierf in 2021 kreeg ze van haar broers en zussen een flinke stapel van haar lakens mee: “die zijn natuurlijk voor ons Caat”. Deze stapel slonk door het gebruik, en in plaats van ze weg te gooien, is ze van de met verf besmeurde lappen, kleine beelden gaan maken. Ze doopte repen stof in stijfsel en wikkelde ze tot een beeld. Soms komt zo’n beeld als onderdeel in een tekening terecht, dan wordt het letterlijk door het papier gedragen. Het blijkt ook een vorm van emotionele recycling te zijn, Caren’s moeder is nog steeds aanwezig.

Docent(en):
Caren van Herwaarden
Lesdag(en):
Zaterdag (13:30 - 16:30 uur)
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
3
162,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Special: Herinneringsbeeld
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Docent

Caren van Herwaarden

Als kind wilde Caren van Herwaarden een röntgenbril om dwars door de kleren en de huid van anderen heen te kijken. Hoe ze zichzelf en anderen ervoer, kon ze maar moeilijk rijmen met de spieren, organen, botten en bloed waaruit we zijn opgebouwd. Het is een manier van kijken die Van Herwaarden nog steeds eigen is en in haar werk een grote rol speelt: hoe verhouden we ons als denkend en voelend wezen tot ons stoffelijke, feilbare lichaam en het lichaam van anderen? 

Anatomische collectie

Na de academie kreeg ze toegang tot de natuurhistorische en anatomische collecties van de Leidse Universiteit, daar tekende ze het menselijk lichaam in talloze variaties van kracht, ontbinding en verval. Ze kon er letterlijk dóór de huid heen kijken. Dit intensieve onderzoek vormt de basis van haar werk. 

Het verstandige lichaam

Ons lichaam wordt gedreven door gevoelens zoals angst, verlangen, verzet en overgave: driften en emoties die zowel een louterende als ontwrichtende functie in het leven hebben. Het geheugen en de intelligentie huizen niet uitsluitend in het brein. Ook het lichaam, de huid en spieren herbergen herinneringen. Ervaringen zetten zich in het lichaam vast: in het lichaamsgeheugen. Tactiele, zintuiglijke ervaringen zijn belangrijk om wezenlijk contact tussen mensen mogelijk te maken. Ze zijn essentieel om lichaamstaal te duiden, om nuance, agressie, toenadering of afwijzing te lezen.

Wat neem je mee?

Gebruikte (gewassen) stoffen, kunnen lakens zijn maar ook kleding. Moet van katoen zijn, niet synthetisch. Naald, draad, schaar, afbreekmesje, klein emmertje met deksel (bijv van yoghurt) schetsboekje, potlood.

Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 1 februari 2025 13:30 - 16:30
zaterdag 8 februari 2025 13:30 - 16:30
zaterdag 15 februari 2025 13:30 - 16:30
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.