Maak Je Eigen Foto-ontwikkelaar: Caffenol
In deze workshop werken we in een klein groepje samen aan het ontdekken van het maken van zwart-wit afdrukken op fotosensitief papier met Caffenol. Caffenol = een niet toxische ontwikkelaar die je zelf kunt maken van huis, tuin en keukenmiddelen (met koffie als basisingrediëntje). Afhankelijk van het recept worden je afdrukken zwart-wit of wat meer sepia van toon.
Onder genot van een kopje koffie of thee) legt de docent uit hoe je zelf een milieuvriendelijke ontwikkelaar kunt maken (i.p.v. de chemie die je normaal gebruikt in de doka. We maken samen de vloeistof aan waarmee we aan het werk gaan. We kunnen een afdruk maken van een negatief of gebruik maken van materialen die we direct op het fotopapier leggen (vergelijkbaar met fotogrammen en cyanotypie). Ook is het erg leuk om je papier niet in een bak met vloeistof te dopen, maar het met kwast te beschilderen. Op die manier kun je subtiele variaties aanbrengen in je afdrukken.
Samen onderzoeken we hoe je je fotografie een creatieve impuls kunt geven door te werken met Caffenol. We werken met lichtgevoelig fotopapier & licht, gevonden en meegebrachte materialen. Net als bij het maken van analoge zwart wit fotoafdrukken werken we met de vergroter (om te belichten) en ontwikkelen we het fotopapier via het natte proces, maar dan met Caffenol i.p.v. chemicalien. De docent legt alles stap voor stap uit dus voorkennis of ervaring met analoge fotografie is ook niet nodig (maar helpt je hooguit om wat sneller je draai te vinden).
Leonie Gossens
Leonie Gossens - Beeldend kunstenaar en fotograaf
In mijn fotografische werk komen makend onderzoek en een multidisciplinaire benadering bij elkaar.
Als fotograaf en kunstenaar probeer ik te vangen dat wat er niet meer is, nog niet is geweest of misschien niet heeft mogen zijn. Niet het hier en nu, maar het afwezige probeer ik te vertalen in iets zichtbaars. Startpunt voor mijn fotografische en beeldende experimenten is een gevoeligheid voor het schijnbaar onopvallende of afwijkende. Vanuit mijn gedachten volgt een zoektocht naar een visuele en tastbare vertaling hiervan.
Zowel bestaand fotografisch materiaal als een beeld uit de dagelijkse realiteit kan het vertrekpunt zijn voor mijn beeldende onderzoek. Door analoge en digitale fotografische technieken wordt het bestaande beeld gemanipuleerd tot iets nieuws.
Leonie Gossens – docent fotografie en experimentele analoge technieken
Als docent neem ik je graag mee op onderzoek en daag je uit van alles te proberen. Om je te laten delen in het plezier van experimenteren en kennis te maken met het onbekende. En vooral ook om je eigen smaak en stijl te ontwikkelen. Wat vind jij interessant, wat houd je bezig en wat wil je van mij leren om te kunnen maken waar jij blij van wordt?
Materialen om fotogrammen mee te maken: transparante en semitransparante materialen, denk aan papier, plantaardige materialen, plastic sheets of verpakkingen, voorwerpen met opvallende, goed herkenbare contouren (bijv. een fietssleutel; bedenk dat het materiaal plat op papier moet komen te liggen en liefst ook onder een glasplaat kan worden platgedrukt.