Cursus overzicht

Kennismaking met de smeedkunst

Heb je altijd al eens aan het smidsvuur willen staan? Ervaren hoe het is om gloeiend heet metaal met hamers en ander smeedgereedschap om te vormen tot smeedwerk? Dan is deze workshop van vier lessen iets voor jou! Phoenix Cultuur beheert op de Noordkade in Veghel een heuse smederij, waar jij de fijne kneepjes kunt leren van echte vakmensen. Meld je snel aan, want deze workshops zijn razend populair!

Docent(en):
Darius Verheijden
Lesdag(en):
Zaterdag
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
4
199,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Kennismaking met de smeedkunst
Omschrijving
Docent
Lesdata
vraag?
Omschrijving
De eerste stappen in de smederij

Een workshop smeden waarin je de eerste stappen zet naar het bijzondere ambacht van een siersmid. In deze cursus leert Darius je een aantal eenvoudige basisvaardigheden die belangrijk zijn bij het uitoefenen van dit mooie ambacht. Er wordt vooral gelet op de stand aan het aambeeld en goed gebruik van het gereedschap aan de hand van enkele bruikbare leuke werkstukjes. Het zijn handelingen uit het beroep die voor een beginner een mooie start zijn om eenvoudig smeedwerk te maken. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je na deze kennismakingsworkshop ook eens de uitgebreide jaarcursus overwegen! Maak kennis met ijzer vuur en water.

Leuke workshop voor jou en je vrienden!

Deze smeedworkshops zijn ontzettend populair bij kleinere groepen. Je kunt namelijk met maximaal vier personen tegelijk in de smederij deelnemen aan deze cursus. Zoek je bijvoorbeeld nog een leuke, uitdagende workshop voor jou en je vrienden? Denk dan ook eens aan deze unieke workshop!

Docent

Darius Verheijden

Al van kinds af aan heeft vuur hem gefascineerd. Toen Darius 12 jaar oud was, maakte hij een vuurtje in de achtertuin en stopte hij er een staafje staal in om te kijken wat er zou gebeuren. Hij heeft dit toen met een klauwhamer en een steen als aambeeld gesmeed tot een mesje. Hij verzamelde en maakte steeds gereedschap om thuis na school te smeden. Dat werd zijn hobby en is inmiddels uitgegroeid tot zijn passie.

Toen Darius 14 jaar oud was, ging hij op zoek naar manier om het vak te leren. Hij kwam uit bij Michel Mouton, die in Brussel les gaf. Hij heeft daar de basis van het vak geleerd. Op zijn 15e kreeg hij een stageplek bij Smederij van de Helm, waar hij kon smeden voor klanten. Hij leerde hoe een smederij er als bedrijf uit ziet en hij mocht mee naar smeed-evenementen. Op 16-jarige leeftijd verhuisde het gezin en kreeg Darius de mogelijkheid om groter materiaal aan huis te gaan smeden, met een zelfgemaakte veerhamer. Toen Darius 17 jaar oud was zei Michel Mouton tegen hem "Als je echt in dit vak verder wilt leren, zou ik bij Jos de Graaf in de leer gaan". Zo gezegd, zo gedaan. Jos heeft Darius' basiskennis aangescherpt, hem leren tekenen  en ontwerpen, vakgeschiedenis gegeven en ook veel nieuwe technieken geleerd. Tot op heden leert hij nog steeds veel van Jos. Via Jos kreeg Darius op zijn 18de een stageplek bij Thomas Hochstäd (een meestersmid in Ybbsitz, Oostenrijk). Hier mocht Darius meewerken aan onder andere een 3 meter hoge boomsculptuur. Daarnaast heeft hij ontzettend veel geleerd over smeedcultuur, ontwerpen, modern smeedwerk en werkprocessen in een bedrijfssmederij. Op 19-jarige leeftijd vroegen Jos de Graaf en Phoenix Cultuur hem of hij ook les wilde geven in de siersmederij op de Noordkade, en die kans nam hij met beide handen aan. Aan huis is Darius Verheijden zijn eigen smederij begonnen, en hiermee werd smeden zijn fulltime baan. 

Meer weten? Neem contact op met Darius via tel. 06-10551335

Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 21 januari 2023 10:00 - 15:00
zaterdag 28 januari 2023 10:00 - 15:00
zaterdag 4 februari 2023 10:00 - 15:00
zaterdag 11 februari 2023 10:00 - 15:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.