Cursus overzicht

Dagworkshop Messen SmedenTijdens deze dagworkshop messen smeden kruip je in de huid van een messensmid en maak je kennis met het bijzondere en unieke ambacht van het smeden van een mes. Je leert de beginselen van het smeden onder leiding van Niek, onze professionele smid. Na een enerverende dag ga je naar huis met een zelfgemaakt mes, inclusief handgestikte lederen foedraal.


Er kunnen maximaal 5 personen deelnemen aan deze dagworkshop.
De minimale leeftijd voor deze dagworkshop is 18 jaar.

Lukt het niet om meerdere personen in te schrijven? Dan zijn er niet voldoende plekken beschikbaar. Kijk dan bij andere mogelijke data of schrijf je in voor de wachtlijst. We informeren je dan zodra er nieuwe data beschikbaar zijn.

Docent(en):
Niek Eikelenboom
Lesdag(en):
Vrijdag, Zaterdag, Zondag
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
1
117,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Dagworkshop Messen Smeden
Omschrijving
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving
een integraalmes smeden

We gaan een zogenaamde integraalmes smeden: een mes waarbij het lemmet overloopt in het handvat. Dit handvat wordt vervolgens omwikkeld met een veter voor een meer ergonomische greep. De messen worden van O2-staal gemaakt. Dit is een goed hard (60-61 HCR), smeedbaar en oliehardend gereedschapstaal en zal zijn scherpte zeker behouden. Het staal is niet roestwerend.

voor de smid met hetjuiste portie geduld, oog-hand-coordinatie en concentratievermogen

Het smeden van het mes is een flinke uitdaging. Niet zo zeer dat het fysiek zwaar is, maar het is wel een heel precies werkje! De truc is om op de juiste manier de hamer op het gloeiende staal laten landen, zodat het metaal vervormd wordt naar je wens. Je moet tegelijkertijd aan veel verschillende facetten denken: het staal manoeuvreren op het aambeeld en bovendien met de hamer in de juiste positie en met de juiste snelheid raken. Spreekt dit je aan? Goed zo en wees niet bevreesd: om tot een goed resultaat te komen zullen alle handelingen tot in detail besproken en gedemonstreerd worden. Mocht toch een mes mislukken, dan zal de docent je een nieuw mes geven waar je verder mee kunt werken. Je gaat dus altijd met een mes naar huis! 

Vanwege de korte tijdspanne van deze dagworkshop is het niet mogelijk om een ander ontwerp van een mes te maken. Nuances in het ontwerp en grootte van het mes zijn in zekere mate door te voeren, waardoor je toch je eigen stempel zal drukken op je eigen mes.

 

 

PROGRAMMA

10:00-10:15 uur: Ontvangst in de smederij

10:15-13:00 uur: Ochtendprogramma

 • Introductie met uitleg van de beginselen van het smeden
 • Aan de slag: eerst gaan de deelnemers zich verdelen over de vuren en de aambeelden. We beginnen direct met het smeden van het stalen mes. Als eerste gaan we het lemmet en daarna het handvat in de gewenste vorm smeden. Nu het smeden is gedaan gaan we het lemmet in de gewenste vorm slijpen. Hiervoor splitsen we de groep in 2-en; de ene helft gaat slijpen en de andere helft neemt pauze. Na een half uur wisselen we.

13:00uur -14:00 uur: Pauze/Slijpen

Je kunt je eigen lunch meenemen. Echter, in de Proeffabriek van Jumbo (een luxe supermarkt met veel verse producten) kun je eventueel eten en drinken aanschaffen. Deze bevindt zich naast de smederij. Een cafetaria (met de beste patat uit Zuid-Nederland!) bevindt zich daar weer naast. Aanrader! De docent blijft in de smederij en zal verder werken aan de messen.

14:00 uur -16:00 uur: Middagprogramma

 •  Je gaat aan de slag met het stikken van de lederen foedraal. Ieder krijgt een voorbewerkte set materialen. De docent gaat ondertussen verder met de afwerking van de messen.
 • Nu de messen en de foedralen gereed zijn wordt er nog tijd besteed aan het verzorgen van het lederen handvat van de integraalmessen. Het scherpen van het mes wordt door de docent gedaan.
 • Terwijl de docent de messen zorgvuldig afwerkt (polijsten en scherpen) ga je aan de slag met een ander klein smeedwerkje. De docent zal dit verder bespreken. Denk hierbij aan een sierlijk wandhaakje of een zogenaamd ‘vuurslag’. 
Docent

Niek Eikelenboom

Wat neem je mee?
ENKELE BELANGRIJKE PRAKTISCHE TIPS!
 • Veiligheidsmiddelen zoals brillen, handschoenen en schorten zijn aanwezig.
 • Trek niet-synthetische kleding aan, die eventueel vies mogen worden.
 • Bij winters weer: neem voldoende kleding mee. De smederij kan koud zijn als je niet bij het vuur staat.
 • Stevige (veiligheids)schoenen hebben de voorkeur.
 • Kom op tijd! De workshop bevat een druk programma. Vooral in het eerste deel, tijdens het smeden, kunnen we alle tijd goed gebruiken. Houd er dus rekening mee dat we pas na een aantal uren werken pauze kunnen nemen. Neem tegen de stevige honger evt. een tussendoortje en wat te drinken mee.
 • Kom direct naar de smederij en gebruik niet de hoofdingang van het pand. Op dat tijdstip is er mogelijk geen baliemedewerker aanwezig die je naar de smederij kan sturen. De docent is al in de smederij aanwezig.
 • De smederij bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw aan de Noordkade te Veghel, naast de ingang van de Proeffabriek van Jumbo. Phoenix Cultuur Verlengde Noordkade 10-12 5462 EH Veghel
 • Parkeren op P1 Als je het terrein op komt rijden zie je na 100 meter aan je rechterhand cafetaria Pieperz en daarnaast de ingang van de Proeffabriek van Jumbo. Hiernaast bevindt zich de smederij, met de grote glazen deuren en ramen. De vuren zullen al branden! Nadat de auto is geparkeerd loop je naar deze glazen deuren waar de docent je binnen zal laten.
Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
zaterdag 16 december 2023 10:00 - 16:00
zondag 17 december 2023 10:00 - 16:00
vrijdag 15 december 2023 10:00 - 16:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.